Somogy megye mintegy ezer munkahely megmentését reméli attól, ha kistelepülései iparűzési adómentességet adnak kisvállalkozásaiknak; a megye úgy kívánja ösztönözni a kistelepüléseket, hogy ettől teszi függővé támogatásukat a közös alapból – közölte Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus kifejtette, az elmúlt év súlyos esztendő volt, Somogyban 20 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, ami csaknem 57 ezer álláskeresőt jelent. A megyei Önkormányzat költségvetési hiánya meghaladja a hárommilliárd forintot, amelynek pótlására drasztikus kiadáscsökkentő intézkedéseket kell hozni az intézményeknél és az önkormányzati hivatalban egyaránt.

Gelencsér Attila szerint a bajokon csak úgy lehet úrrá lenni, ha Somogy csökkenti a vállalkozások terheit és több pénzhez juttatja az önkormányzatokat. Az aprófalvas szerkezetű megye 2008-tól 300 millió forintot fordított a kistelepülési fejlesztési támogatásra, amellyel azok az önerőt biztosíthatták pályázataikhoz. Tavaly 65 önkormányzat részére 81,3 millió forint összegben biztosított ilyen fejlesztési támogatást a megyei önkormányzat. Az iparűzési adómentesség az érintett 65 településen 917 vállalkozás működését segítette volna.

A közgyűlés elnöke egyeztetést folytatott a támogatásban részesülő önkormányzatok vezetőivel, arra kérte őket, hogy a jövőben önkormányzati rendeletben biztosítsanak iparűzési adómentességet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Álláspontja szerint számos somogyi kisvállalkozásnak, családi vállalkozásnak ez az egyetlen lehetősége az életben maradásra.

Ettől az évtől a Somogy Megyei Önkormányzat – amennyiben a közgyűlés megszavazza -, csak azoknak a településeknek folyósítana fejlesztési támogatást, amelyek megadják a iparűzési adómentességet az említett szintű vállalkozásaiknak. A megye hamarosan újabb huszonnégy település számára nyújt támogatást 335 vállalkozás működését segítve, 33,5 millió forint értékben, amely többszöröse az iparűzési adóból remélt bevételnek.

A számítások szerint ezekkel a lépéssekkel összesen 937 munkahelyet lehet megmenteni Somogyban – mondta Gelencsér Attila, hasonló megoldásokra szólítva fel a kormányt.