Több rendvédelmi szakszervezet szerint folyamatosan az elbocsátás réme fenyegeti az egyenruhásokat, mivel januártól mindenkit ki kell rúgni, aki a szolgálattal összefüggésben követ el bűncselekményt, és a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, amelyhez elég például már az, ha a fogdaőr elalszik, vagy a járőr engedély nélkül elhagyja a körzetét – írta a keddi Népszabadság.

A napilap szerint a jogszabályváltozás a több mint negyvenezer rendőr mellett a büntetés-végrehajtás és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjait is érinti.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára rossznak, elhamarkodottnak, megalapozatlannak és teljességgel indokolatlannak nevezte a módosítást és kifogásolja, hogy erről nem egyeztettek sem a rendőrség vezetőivel, sem az érdekképviseletekkel. A szakszervezet ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a lapnak arról számolt be, hogy ez a kérdés az Igazságügyi és Rendészeti Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén is felmerült és az hangzott el, hogy a tárca nem tudott az utolsó pillanatban beterjesztett javaslatról, ezért maradt el az egyeztetés. Keresik a megoldást, és a törvény kisebb korrekcióját kezdeményezik.

Az FRSZ a kormányt okolja, a vitatott törvénymódosítást azonban Balog Zoltán és Ékes Ilona fideszes képviselők jegyzik. A szigorítást azzal magyarázzák, hogy a hivatásos állomány iránti közbizalom megingott. Szerintük ennek oka, hogy egyre több fegyveressel szemben indul büntetőeljárás, és közülük sokan az elmarasztaló ítélet ellenére is tovább szolgálhatnak – olvasható a Népszabadságban.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán →