Folytonos az alkotmányt védők és támadók, olykor az együttműködést sem nélkülöző, viaskodása. Az alkotmányok természete, hogy mindig vitatottak, de olykor fenyegetettek is. Minden alkotmányos államban nagyjából folyamatos az a küzdelem, amely az alkotmány védelmét tűzi a zászlajára. – A Népszabadság Online írása (2010. január 28.)

Sokszor erős az a látszat, hogy nem más, maga az alkotmány akadályozza a hatékony politikát, a jó kormányzást. Így volt ez már a szelíd és boldog békeidőkben is. Sokan vélik manapság, hogy a politikai válság a közjogi berendezkedés alkalmatlanságával, sőt a jogok és kötelességek elosztásával is összefügg. Viszont lényegét tekintve állandónak szeretnénk látni a jogállami forradalom alkotmányát – fogalmazza meg az EKINT.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet 2003-as megalakulása óta könyvkiadással, kutatásokkal, konferenciák szervezésével folyamatosan vizsgálja, kutatja és – sokféle nézetnek fórumot biztosítva – vitatja az alkotmányosság tudományos és gyakorlati szakkérdéseit, igyekszik megismerni a hazai alkotmányos jogtudatot, a jogállami forradalom alkotmányának hatályosulását.

Izgalmas évek elé nézünk. Az alkotmányért folyó küzdelem új fejezete nyílik meg.

A teljes írás elolvasható az Eötvös Károly Intézet honlapján