Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a kereset-kiegészítésüket elvesztő kórházi dolgozók érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat – jelentette be Seszták Oszkár, a helyhatóság fideszes elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Nyíregyházán.

Az elnök, utalva az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a kormány közötti megállapodásra, elmondta: a 340 ezer forint bruttó jövedelemhatár alatt kereső közalkalmazottak februárban és márciusban bruttó 49-49 ezer forintos juttatást kaptak. Ez a juttatás csak a költségvetési intézményként működő szolgáltatók közalkalmazotti formában foglalkoztatott munkavállalóit illeti meg.

Seszták Oszkár ennek kapcsán sérelmezte, hogy a megyei önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő nonprofit egészségügyi holding dolgozói viszont – akik munkaviszony keretében látják el feladatukat – nem jogosultak ezekre az összegekre. Álláspontunk szerint ez az elv súlyosan jogsértő és alkotmányossági kérdéseket is felvet, hiszen ugyanazon munkáért nem egyenlő bérezést tesz lehetővé – vélte Seszták Oszkár, hozzátéve, hogy ez a döntés diszkriminatív és igazságtalan a dolgozókra nézve. A térségi helyhatóság elnökének tájékoztatása szerint ezért a kórházi munkavállalók érdekében az Ab-hoz fordul a megyei önkormányzat és annak egészségügyi társasága, azzal a kéréssel, hogy semmisítsék meg a jogsértő intézkedést.

Kiss Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy amíg kiharcolják a juttatásokat, addig a dolgozók megsegítésére összesen 200 millió forintot fordítanak, amelyet a holding a működési költségből fedez. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy a társaság három kórházának 4700 munkavállalója közül hányat érint a jogszabály, a kompenzációs keretösszeg felhasználásáról pedig az érdekvédelmi szervezetekkel közösen határoz a holding vezetése – közölte a vezérigazgató. Kiss Zolán hozzáfűzte: a társaság támogatja dolgozói törekvéseit, amelynek sikeressége esetén elérhetővé válna az egészségügyben dolgozók “szektorsemleges” finanszírozása, és a kétszer 49 ezer forintos juttatás kifizetése. A szintén egyenlő bérfinanszírozást követelő Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) egyébként péntekre szervezett tiltakozó megmozdulást Nyíregyházára.