Az oktatási jogok biztosa szerint egyszerűbbé, közérthetőbbé kellene tenni a közoktatási jogszabályokat; Aáry-Tamás Lajos úgy véli, sokkal több kérdést lehetne az iskolák, egyetemek hatáskörébe utalni.

Az oktatási jogok biztosa hétfőn, a hivatal fennállásának tizedik évfordulója kapcsán azt mondta, “nagy hibák nincsenek a közoktatási szabályokban”, ugyanakkor hihetetlen mennyiségű a jogi szabályozás.

Ma a közoktatási törvény a legnagyobb törvény, számtalan miniszteri és kormányrendelettel – mutatott rá. Sokszor jogvégzett emberek számára is bajos az eligazodás, szinte lehetetlen a jogszabályok teljes körű ismerete. Ezt érezni a konfliktusokból is – jegyezte meg.

Az elmúlt tíz év legfontosabb változása, hogy ha korábban konfliktushelyzet alakult ki, az oktatás szereplői elsősorban pedagógiai eszközökben gondolkodtak, ma már a jogi aspektusra is gondolnak. Aáry-Tamás Lajos szerint az elmúlt évtizedben javult a diákok jogismerete, míg a tanároké nagyjából olyan, mint 2000-ben.

A biztos által közzétett összegzés szerint a hivatal az elmúlt tíz évben 4511 állásfoglalást fogalmazott meg. A hivatalához 5506 panasz érkezett a közoktatás, 3492 a felsőoktatás, illetve 332 a szakképzés területéről.

Elektronikus formában nyújtottak be 5724 panaszt, postai úton 3749 megkeresés érkezett, míg 445-en személyesen fordultak a hivatalhoz. Tanulók és hallgatók 3478 panaszt nyújtottak be, míg szülők 2502-t. Pedagógus, intézményvezető, oktató 2086 megkeresést adott be.