Őrizetbe vett a rendőrség a múlt hét végén egy keszthelyi ügyvédnőt, akit a bíróság kedden lakhelyelhagyási tilalommal sújtott – hivatalos forrás szerdai tájékoztatása szerint.

Újságírói értesülés szerint Sz. Irént annak a nyomozásnak a kapcsán vették őrizetbe, amelynek során a Zala Megyei Bíróság – egy hónappal ezelőtt – előzetes letartóztatásba helyezte ingatlanok forgalmazásával és értékbecslésével foglalkozó fiát és annak társát, több millió forint értékre elkövetett csalás gyanúja miatt.

A feltételezések szerint az ügyvédnő készítette azokat az adás-vételi szerződéseket, amelyekkel a gyanúsítottak a valós érték többszörösét meghaladó összegű hitelt vettek fel alacsony értékű ingatlanokra.

A jogásznő fia, S. Szilárd a keszthelyi önkormányzat városfejlesztési bizottságának tagja volt, továbbá a Jobbik keszthelyi elnökeként is tevékenykedett. Az ingatlanforgalmazással összefüggő tevékenysége kapcsán bűnsegédként elkövetett csalás gyanúja miatt indult ellene és vele együtt öt gyanúsított ellen büntetőeljárás.

S. Szilárddal egy időben került előzetesbe az a másik férfi is, aki a gyanú szerint papíron három – egy zalaszentgróti és két türjei – házat értékesített tovább az ingatlanforgalmazó-értékbecslő közreműködésével. Az ingatlanos a néhány millió forintért vásárolt házakat jelentősen felértékelte, az így felvett hitel törlesztőrészleteit a sokszorosan hátrányos helyzetű hajléktalan vagy munkanélküli “vevők” azonban nem tudták fizetni.

Az ügyvédnő elleni eljárásról szóló értesülést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán nem kívánta kommentálni.

A Zala Megyei Főügyészség helyettes főügyésze, Kis-Király Ervinné megerősítette az újságíró információját. Közölte, hogy Sz. Irént őrizetbe vétele után az ügyészség indítványára sújtották lakhelyelhagyási tilalommal a fiát is érintő büntetőeljárás keretében.

Török Ferenc, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: a kamara a rendőrségtől értesítést kapott arról, hogy az ügyvédnőt őrizetbe vették. Ha a hivatalos iratokat megkapják, fegyelmi eljárás keretében döntenek arról, hogy a büntetőügy lezárásáig felfüggesztik-e a keszthelyi jogásznő kamarai tagságát, vagyis a gyanúsítás ellenére folytathatja-e ügyvédi tevékenységét.