Az Európai Bíróságnak a C-25/09. számú Sió-Eckes ügyben hozott ítélete szerint kizárólag az egész vagy darabolt tartósított őszibarack után nyújtható feldolgozóipari támogatás, így a Sió-Eckes Kft. nem jogosult a támogatásra.

A Sió-Eckes Kft. a közösségi zöldség-gyümölcs feldolgozóipari támogatási rendszerben jóváhagyott feldolgozóként, támogatott feldolgozói szerződés alapján vásárolt fel őszibarackot, amelyből őszibarack velőt állított elő.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Központi Szerve egy a vállalkozásnál lefolytatott ellenőrzés eredményeként megállapította, hogy a cég nem volt jogosult a feldolgozóipari támogatásra, mivel az a hatóság álláspontja szerint a közösségi jogszabályok alapján csak akkor járt volna, ha a feldolgozott gyümölcsből egész vagy darabolt, tartósított őszibarackot állítottak volna elő. Márpedig a Sió-Eckes által előállított termék nem darabolt, hanem mechanikai úton finoman passzírozott.

A cég a Fővárosi Bíróság előtt vitatja a hatóság álláspontját, az ügyben eljáró bíró pedig azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy az őszibarack velő előállítója a feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek támogatásáról szóló közösségi jogszabályok alapján jogosult-e feldolgozóipari támogatásra.

A tegnapi napon meghozott ítéletében az Európai Bíróság emlékeztet arra, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok pontosan meghatározzák azt, hogy az őszibarackot milyen formában kell feldolgozni ahhoz, hogy e tevékenység feldolgozóipari támogatásban részesülhessen. Mindezek alapján a Bíróság megerősíti, hogy kizárólag az őszbarack szirupban és / vagy természetes gyümölcslében lezártan tárolt, egész vagy darabolt (felezett, negyedelt, szeletelt vagy kockázott) őszibarack után nyújtható támogatás.

A Bíróság emellett megállapítja, hogy az említett feltételek teljesülése esetén nem kizárólag az őszibarack-feldolgozás utolsó fázisa során keletkező és a végső fogyasztóknak szánt termékek részesülhetnek támogatásban.