Az Európai Bizottság 2010. március 1-jén huszadik alkalommal hozta nyilvánosságra a tagállamoknak az uniós jogszabályok átvételét bemutató belső piaci eredménytábláját.

Az állam- és kormányfők még 2007 márciusában tűzték ki, hogy a belső piac egységessége és működésének elősegítése érdekében törekszenek, az uniós jogszabályok pontos és határidőre való átvételére, és ennek érdekében az ún. átültetési hiányuk ne haladja meg az erre a célra meghatározott 1 százalékos küszöbértéket. A tagállamok elhatározták azt is, hogy ügyelni fognak arra, hogy az irányelveket a határidő után két évvel teljes mértékben építsék be nemzeti szabályaikba.

2010 első negyedévére a tagállamok átültetési hiányának átlaga 0,7 százalék volt, amivel teljesítették a célkitűzést. Magyarország és további 15 tagállam az eddigi legjobb eredményét érte el.

Magyarország a 27 tagállam között – három másik tagállammal együtt – a harmadik legjobb értéket és eredményt érte el. Magyarország átültetési deficitje 0,4 százalék, ami nemcsak a korábbi 1 százalékos célkitűzés, hanem a 0,7 százalékos uniós átlag alatt is van. Hazánknak nincsen 2 évnél régebbi átültetési elmaradása, és az átültetési késés is csak 5 hónap az átlagos 9-hez képest, amely szintén a harmadik legjobb érték az Unióban.

Magyarország ellen 32 belső piaci vonatkozású kötelezettségszegési eljárás volt folyamatban 2010 elején, ami szintén sokkal jobb a tagállami átlagnál (47 eset). Ezzel az eredménnyel hazánk a 12. helyen áll a többi tagállamhoz viszonyítva. Magyarország az új tagállamok átlagával megegyezően, átlagosan 16 hónap alatt zárja le eljárásait. A tagállamoknak átlagosan a kötelezettségszegési eljárások 38,6 százalékát sikerül lezárniuk két és fél éven belül, azonban Magyarország átlaga e tekintetben is eredményesebb 52 százalék.