Szabad utat engedett a böngészőválasztás előtt a Microsoft, így az internezők mostantól egy felugró képernyő segítségével összesen tizenkét böngésző közül válogathatnak. A szabályozás öt évre szól, és Európai Gazdasági Térség területén lesz érvényben.

Az Európai Bizottság üdvözölte a Microsoft azon döntését, mely szerint az amerikai vállalat mostantól lehetővé teszi az európai uniós fogyasztók számára, hogy több böngésző közül válasszanak. Március elejétől az Európai Gazdasági Térség területén a Windows XP, a Windows Vista és a Windows 7 felhasználói – egy felugró képernyő segítségével – kiválaszthatják, melyik internetböngészőt kívánják telepíteni a Microsoft saját böngészője, az Internet Explorer mellett, illetve helyett.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a Bizottság tavaly decemberben úgy találta: a Microsoft megsértette a piaci erőfölénnyel való visszaélésére vonatkozó európai uniós szabályokat, miután saját Internet Explorer webböngészőjét a Windows PC operációs rendszerhez kapcsolta. Az új szabályozás szerint azonban az Explorer mellett a netezők most már tizenegy további böngésző közül választhatnak (ezek a következők: Apple Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Avant Browser, Flock, Green Browser, K-Meleon, Maxthon, Sleipnir és Slim Browser).

A szóban forgó szabályozás öt évig lesz érvényes, és a Bizottság szerint fokozni fogja a versenyt és az innovációt. A böngészőválasztó képernyőnek egyébként már van egy központi lapja is, amely az alábbi címen érhető el: http://www.browserchoice.eu . A decemberi kötelezettségvállalásoknak megfelelően a számítógép-gyártók mostantól más böngészőket is beépíthetnek a Windows-gépekbe az Internet Explorer mellett vagy helyett.