Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) kedden juttatja el az érintett civil szervezeteknek a sportlövészet jogi szabályozását módosító jogszabálytervezetet – közölte a tárca kedden.

Az IRM sajtófőnöke, Oravecz Éva arról tájékoztatott, hogy az érintett szaktárcák – a civil szervezetek előzetes álláspontjának áttanulmányozása után – elkészítették javaslatukat a sportlövészetre vonatkozó jogi szabályozás módosítására.

A jogszabálytervezetet a tárca még kedd folyamán megküldte az érintett civil szervezeteknek, a tárca péntek délig várja a civilek észrevételeit. A javaslat ezt követően kerül a kormány elé, a jogszabály elfogadásáról valamennyi szempont mérlegelése után a jövő héten döntenek – tette hozzá.

Forgács Imre miniszter február 18-án az Országos Rendőr-főkapitányság évértékelője után újságíróknak azt mondta, az Egészségügyi Minisztérium és civil szervezetek bevonásával az IRM szakemberei megkezdték a sportlövészetre vonatkozó jogszabályok áttekintését, és azok alapján megfogalmazzák javaslataikat. A miniszter jelezte: várhatóan a bejelentése utáni héten “összeáll a javaslat” és az “napokon belül” a kormány elé kerülhet.

Forgács Imre újságíróknak akkor elmondta, hogy két területen tartja szükségesnek a változtatást. Az egyik a pszichológiai alkalmasság, amely “a súlyos személyiségzavarral terhelt személyek kiszűrése miatt szükséges”. Utalt arra, hogy jelenleg a sportlövőknek ugyan részt kell venniük orvosi vizsgálaton, de a pszichológiai alkalmasságot nem vizsgálják.

A másik újraszabályozandó területnek a fegyvertárolást nevezte meg a miniszter. Úgy fogalmazott: nem maradhat az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy “különösebb nehézség nélkül el lehessen vinni a fegyvert, és nem sportlövészet céljára használni”.

Bajnai Gordon miniszterelnök korábban arra kérte a minisztert, tegyen javaslatot arra, hogy a jövőben “közveszélyes őrültek, elmebetegek se sportra, se másra hivatkozva” ne juthassanak fegyverhez.

A fegyvertartás szigorítása azzal kapcsolatban került ismét napirendre, hogy a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatáson 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.