Március elsejétől elméletileg azoknak az ügyfeleknek, akik az Európai Unió területén tett utazásaik során internetezésre használják a telefonjukat vagy a laptopjukat, nem kell többé a sokkoló roamingszámláktól tartaniuk.

Március elsején lépett hatályba az az új mobilszabályozás, melynek értelmében a szolgáltatók kötelesek felajánlani az előfizetőknek egy roaming-plafont, azaz a külföldre utazók esetében mostantól megszabják, mi az a határ, ameddig a mobilinternetet használva még elmehetnek. A Tanács és a Parlament által tavaly júniusban szentesített szabályok értelmében, ha a fogyasztó elér egy bizonyos határt (egészen pontosan az előre megszabott limit 80 százalékát), akkor először figyelmeztetésben részesül, ezt követően pedig – ha az ügyfél nem reagál a szolgáltató sms-ére vagy emailjére – megszakítják mobilinternet-kapcsolatát. A roamingrendelet értelmében a havi limitet 50 euróban szabnák meg (ez közel 18 ezer forintot tesz ki), ugyanakkor a szolgáltatók más plafont is megállapíthatnak (sőt, az ügyfél kérésére magasabb felső határt is kijelölhetnek).

Mindez tehát a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha az ügyfél forgalma túllépi a pénzben vagy adatban megállapított korlátot, akkor a szolgáltatónak üzenetet kell küldenie, és jeleznie kell, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felüli egységekhez kapcsolódó költségeket. Ha az ügyfél nem válaszol, a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell szüntetnie a barangolásos szolgáltatást, nem számolhat fel további díjat, kivéve, ha és ameddig az ügyfél kéri a szolgáltatások további vagy újbóli nyújtását.

Kapcsolódó cikk, részletek:

Csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb a számla – Március 1-től felső határ szabható a mobilinternet-roaming költségeinek