Az újrahasznosítás környezetvédelmi megfontolásokat mellőző káros kimenetelű formájára hívták fel a figyelmet amerikai szakértők. Tapasztalataik szerint a piacokon egyre nagyobb az évente termelt nagy mennyiségű elektronikus hulladékok felhasználásával készült hamis termékek aránya – számol be a Business Week.

Több más fejlett országhoz hasonlóan az Egyesült Államok sem tiltja az elektronikus hulladék exportját. A nyugati országokban termelt “e-szemetet” a fejlődő, kifejezetten a szegény országokba szállítják, ahonnan viszont nem egy esetben hamis termék alkatrészeként kerül vissza a fejlett államokba. Környezetvédelmi szempontból újrahasznosításról beszélhetnénk, de a folyamat nem csak hogy nem zöld, de gazdasági, jogi és morális szempontból sem elfogadható.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma egy 2010. januári jelentése szerint az elektronikus hulladékok évek óta jelentős, és egyre nagyobb mértékű nyersanyagforrást jelentenek a hamis elektronikai termékek elkészítéséhez. Az USA kormánya, valamint az ENSZ megállapításai szerint az e-hulladék felhasználásával készült hamisítványok fő forrása Kína. Bár a kínai kormány tiltja a hulladék importot, a kidobott elektronikai termékek a törvénysértően működő újrahasznosító és hulladékkezelő cégeken keresztül így is megtalálják útjukat a szegényebb régiókba.

Bizonyos különösen szegény területeken a családok egyetlen megélhetési forrását jelenti, hogy a helybe szállított elektronikus hulladékot szétválogatják, és a hamisítók számára előkészítik az “újrahasznosításra”. A munkafolyamat azonban meglehetősen veszélyes és káros. A munkások kézzel, védőfelszerelés nélkül szedik szét és tisztítják a valaha használt elektronikai termékeket, a hulladék nem megfelelő kezelése során azonban olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, amelyek a dolgozók egészségére veszélyesek, a levegőbe, a talajba vagy a vizekbe jutva a környezetre nézve károsak.

A jelenségre való tekintettel tavaly a Dell, idén a Hewlett-Packard is bejelentette, hogy többé nem engedélyezi az e-szemét fejlett országokból fejletlen régiókba történő közvetlen, vagy közvetítő cégeken keresztül lebonyolított importálását.

Korai még megmondani, hogy a két informatikai cég döntése a kívánt hozadékkal jár-e, addig is, amíg ez kiderül, a szakemberek és az érintett vállalkozások tovább fokozzák hamisítás elleni erőfeszítéseiket, és a széleskörű információcserére, újabb és újabb technológiára alapozva próbálják meg megakadályozni a hamisítványok értékesítését.