Nagyon nehéz helyzetben működnek a bíróságok, mert viselik a társadalom és a gazdaság állapotának a következményeit, amelyek megnyilvánulnak a peres ügyekben is – közölte Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke hétfőn Gyulán, a Békés megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

Az LB és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke elmondta: az elmúlt évben mintegy 1,6 millió ügy érkezett a bíróságokhoz. Jelentős a peres ügyek száma, megközelítőleg 460 ezer.

A főbíró szerint a jelenlegi helyzet elsősorban a jogalkotás nehézségei és problémái miatt alakult ki.

“A jogalkotás Magyarországon nem áll azon a szinten, amelyen kellene, hiányzik a koncepciózus, hosszú távra érvényes, stabilitást kifejező munka. Ez egy jogalkalmazó szervezet működését nagy mértékben rontja” – jelentette ki Baka András.

A választások utáni helyzetre utalva szólt arról: reményei szerint minden parlamenti erő átérzi annak fontosságát, hogy egy stabil bírósági szervezet működjön Magyarországon, hiszen “ez ad védelmet, stabilitást az államnak, a polgároknak, a független bíráskodás a jogállamiság alapvető feltétele”.

Baur Péter, a Békés Megyei Bíróság elnöke a megyei bírói szervezet elmúlt éves tevékenységet értékelve azt emelte ki, hogy az időszerűségi helyzet szempontjából a megyének sikerült megőriznie azt pozícióját, “ami az országban nem mindenütt jellemző”.

Az elnök mindazonáltal jelezte: ezt úgy sikerült elérni, hogy közben a városi bíróságokhoz érkezett peres ügyek száma jelentős mértékben emelkedett. Példaként említette, hogy tavaly 28,5 százalékkal nőtt a gondnoksággal és 5 százalékkal a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos ügyek száma, de a gyermekelhelyezés megváltoztatására irányuló perek száma már 46 százalékkal emelkedett. Továbbá 50 százalékkal több per indult a birtokvédelemmel és 45 százalékkal a lakásügyekkel kapcsolatos ügyekben is.

“Azt gondolom, hogy ezek az adatok tükrözik a társadalomnak azt az állapotát, amelyet egyébként is ismerünk, ismerhetünk” – mondta.

Szintén a való életet tükrözi szerinte, hogy Békésben, a cégbírságon jelentősen csökkent az újonnan alakuló cégek bejegyzésére irányuló, ugyanakkor hasonló nagyságban nőtt a társaságok felszámolásával, a gazdasági életből való kivezetésükkel kapcsolatos ügyek száma.