Több módosító javaslat mellett a gyógyászati programcsomag intézkedéseinek online gyógyszer-értékesítési felületekre történő kiterjesztését is elfogadta az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága (ENVI). A javaslattal az online értékesített hamis gyógyszerek arányát és a gyógyszerellátás biztonságát kívánják szavatolni.

Ellenszavazat nélkül fogadta el az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága (ENVI) a gyógyászati programcsomaghoz benyújtott módosító javaslatokat. Az Európai Bizottság által 2008 decemberében beterjesztett szabályozási javaslat két eleméről, a gyógyszerhamisítás elleni és a farmakovigilanciai kiegészítő javaslatokról szavaztak a képviselők. A programcsomag harmadik fő irányát képező, a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos szélesebb körű betegtájékoztatásra vonatkozó javaslatokat a júniusi bizottsági ülésen vitatják meg.

A gyógyszerhamisítás megelőzésére vonatkozó talán legfontosabb kiegészítésként a bizottsági képviselők szorgalmazzák, hogy a gyógyászati programcsomag hatáskörét az Unió terjessze ki az internetes értékesítési felületekre is. Az indoklás szerint ugyanis e nélkül a hamis gyógyszerek legnagyobb értékesítési felülete maradna ki a szabályozási körből, amely így gyakorlatilag “trójai falóként” működne a gyógyszerpiacon.

Az elfogadott módosító javaslat szerint a működési engedélyt megszerző online gyógyszertárak weboldalára felkerülne a hivatalos EU logó, amely a vásárlási felület megbízhatóságát igazolná. Minden legális online patika kapcsolódna egy központi, tagállami szintű gyógyszerhonlaphoz, továbbá szerepelne a vonatkozó uniós adatbázisban. Ezen felül, az ENVI tagjai szükségesnek tartják a fogyasztók folyamatos tájékoztatását az online kínált gyógyszerek és gyógyászati termékek potenciális veszélyeiről.

A bizottság tagjai támogatták a gyógyászati programcsomag azon intézkedését, amely a receptköteles gyógyszerekre vonatkozóan a gyártók számára kötelezővé teszi bizonyos biztonsági elemeknek a gyógyszerek csomagolásán történő alkalmazását. A bizottság által jóváhagyott módosító javaslatok elfogadásáról júniusi plenáris ülésén fog szavazni az Európai Parlament.