Fontos, hogy hosszú távú, koncepciózus, és ne kapkodó, ötletszerű, partikuláris érdekeket kifejező jogalkotás legyen Magyarországon – mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke pénteken Szekszárdon.

Baka András a Tolna Megyei Bíróság összbírói értekezlete után tartott sajtótájékoztatón hangoztatta: több, a bíróságokat érintő kérdést az újonnan megválasztott parlamenttel együtt kell megoldani, ezek egy része törvénymódosítást igényel.

Az LB elnöke ezek között megemlítette azt az elképzelést, amely szerint a bírói munkát nem csak a pályakezdést követően, hanem az életpálya egészében, 8-10 évenként értékelnék, valamint a szolgálati bíróság felállítását, amely a jelenlegi fegyelmi bíróság helyett a bírák szolgálati, fegyelmi ügyeit egységesen ítélné meg.

Baka András kiemelte, hogy nagy szükség van a büntető és polgári eljárási törvények áttekintésére, mert, mint mondta, “hiába dolgoznak a legnagyobb szorgalommal a bírók, ha a törvényben előírtak nem elég egyszerűek, és nem biztosítják a bírósági munka operativitását”.

A büntetési tételek változtatásával kapcsolatos kérdésre azt mondta, “bár nem feladata a jogalkalmazónak minősíteni a büntetési tételeket, de nem jó, ha azok állandó változásokon mennek át, és rögtönzéseken alapulnak”. “Elképzelhető, hogy a jogalkotó a bűncselekményeket látva szigorít bizonyos tételeket, de úgy gondolom, hogy azoknak stabilitást kell kifejezniük” – fogalmazott.

Baka András hozzátette: azzal szokták vádolni a bíróságokat, hogy egyes helyeken enyhébb az ítélkezés. Ebben a bíróság feladata az egységesítés – mondta az LB elnöke -, amit azonban nem adminisztratív eszközökkel, hanem az ítéleteket tartalmazó, a bírák számára hozzáférhető adatbázis bővítésével lehet elérni.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöki tisztét is betöltő Baka András kifejtette: álláspontja szerint jelentősen nem növelhető a tanácsban a külső, nem bíró tagok befolyása. “Azt, hogy az összetétel változzon, más külső tagok – például a pénzügyminiszter – szerepeljenek benne, el tudom képzelni, de az arányokon nem szívesen változtatnék” – mondta a jelenleg tíz bíró és öt külső taggal működő OIT-tal kapcsolatban.

Csullag Józsefné, a Tolna Megyei Bíróság elnökhelyettese a megyei bíróság munkájáról elmondta: Tolna megyében 2009-ben a peres ügyek 90 százaléka egy éven belül, ötven százaléka három hónapon belül befejeződött.

Az elnökhelyettes szerint az, hogy az állampolgárok milyen arányban élnek fellebbezéssel, egyfajta megelégedettségi mutatóval is szolgál.