Büntetőjogi szigorítást kezdeményez az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen.

Stágel Bence, az IKSZ elnökhelyettese vasárnap a Margitszigeten, ahol a Kendermag Egyesület könnyűdrogokat népszerűsítő rendezvényt tartott, kiemelte: azt javasolják, hogy önmagában azt a bűnsegédi magatartást is büntessék a jövőben, ami a kábítószer-fogyasztást népszerűsíti, vagy a termesztésre vonatkozóan információkat közvetít. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot várhatóan a Kereszténydemokrata Néppárt nyújtja majd be a parlamentnek.

A kereszténydemokrata politikus leszögezte: az IKSZ határozottan tiltakozik a Kendermag Egyesület cinikus és jogellenes kampánya ellen, amit évről évre folytat a kábítószer népszerűsítése és legalizálása érdekében.

Közölte: azt gondolják, ha Magyarországon a fiataloknak a megfelelő oktatást és munkahelyeket biztosítanak, akkor nagymértékben csökkenthető a kábítószer-fogyasztással összefüggő negatív tendencia is. A magyar fiataloknak biztos jövőképre, egészséges környezetre, megfelelő oktatásra és munkahelyekre, nem pedig a kábítószer legalizálására van szükségük. A társadalom katasztrofális egészségi helyzetében beláthatatlan következményekhez vezetne a kábítószer-fogyasztás, és – terjesztés legalizálása – fűzte hozzá.

Stágel Bence azt mondta: nincs különbség könnyű- és nehézdrog között, egyértelműen bebizonyították, hogy a skizofrénia kialakulásában a marihuána fogyasztása közvetlen szerepet játszhat.

Szólt arról is, hogy a kereszténydemokraták drogstratégiája három pilléren nyugszik: a kipróbálók felvilágosításán, arról, hogy milyen mértékben veszélyeztetik egészségüket a kábítószer-fogyasztással. A drogfüggőket gyógykezelés alá vonnák, s harmadik pillérként a kábítószer-kereskedőket a leghatározottabban büntetnék. “A drogbűnözőket nem legalizálni kell, hanem lecsukni” – fogalmazott a szakpolitikus, hozzátéve: határozott lépéseket várnak ezzel kapcsolatban a bűnüldöző szervektől.