Baka András főbíró szerint a perek jelentős elhúzódása miatt a központi igazságszolgáltatási régió strukturális átalakítására van szükség.

Ez lehet a Fővárosi Bíróság két, megyei szintű bíróságra bontása, illetve a Pesti Központi Kerületi Bíróság kisebb egységekké történő alakítása – mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke hétfőn Debrecenben, a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Megítélése szerint ezen a területen évtizedes strukturális problémák halmozódtak fel, amelyeken csak strukturális eszközökkel, komplex megoldásokkal lehet javítani. Megemlítette például az illetékességi területek áttekintése mellett a kivételes illetékességi szabályok átgondolását, amelyek rendkívüli terheket rónak a központi régióra.

Újságírói kérdésre ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a bírói álláshelyek száma nem növelhető Magyarországon. A jelenleg 2838 bírói hely viszonylag magasnak számít európai összehasonlításban – magyarázta Baka András, aki a rendszer egyszerűsítése mellett a bírói létszám növelésére nem, de átcsoportosítására lát lehetőséget.

Szabóné Kerékgyártó Judit, a Debreceni Ítélőtábla OIT által újabb hat esztendőre megválasztott elnöke bejelentette: előterjesztést készítenek az OIT-nak, hogy növeljék meg a táblabíróság civilisztikai – polgári és gazdasági – kollégiumában a bírói létszámot.

Véleménye szerint ugyanis a táblabíróság hat évvel ezelőtti megalakításakor tévesen határozták meg a létszámot: az egy tanácsra jutó perek száma itt a legnagyobb az országban, Budapestet is megelőzi, s további növekedés várható.

Szabóné Kerékgyártó Judit hozzátette: tavaly a polgári és a gazdasági szakon 378 áthúzódó ügyhöz 1.666 új ügy érkezett, s 1.530-at tudtak befejezni. Megjegyezte emellett, hogy a megalakulásuk hat éve alatt több mint 12 ezer ügy érkezett a táblabíróságra, amelyből 11.400-at befejeztek, 87-88 százalékukat három hónapon belül.

Baka András elismeréssel szólt a Debreceni Ítélőtábla munkájáról, megjegyezve, hogy ez a legnagyobb ügyszámú vidéki táblabíróság az országban.