Jogellenes fogva tartás bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a rendőr hadnagyot, aki 2009. január 30-án egy gépkocsis üldözést követően indokolatlanul előállított két férfit a szegedi rendőrkapitányságra.

A táblabíróság a rendőrt 240 ezer forint – 300 napon át napi 800 forint tételű – pénzbüntetéssel sújtotta.

A rendőrök azért kezdtek intézkedést Bauer Bence és egy vele utazó barátjával szemben, mert a Fidesz ifjúsági tagozatának külügyi kabinetjét irányító politikus Sándorfalva felől Szegedre tartva többször is átlépte a felezővonalat gépkocsijával. A rendőrség akciócsoportjának a vádlott parancsnoksága alatt álló munkatársai azt feltételezték, hogy a sértett ittas vagy bódult állapotban vezeti járművét, ezért egyik, megkülönböztető jelzés nélküli, autójukkal megelőzték őket, egy másik gépkocsival pedig mögötte haladtak. A sértettek járművét közrefogva mentek Szegedig, ahol egy körforgalomban megállították az autót.

Amikor a vádlott, és egy szintén bevetési ruhát és golyóálló mellényt viselő kollégája kiszállt a kocsiból, a sértettek azt gondolva, hogy egy rablótámadásba keveredtek, a rendőrségi autót kikerülve elhajtottak a helyszínről. Menekülés közben telefonon felhívták a rendőrségi ügyeletet, ahol közölték velük, üldözőik is rendőrök, így megálltak.

A két fiatal férfit a rendőrök testi kényszer alkalmazásával szállították ki az autóból. A helyszínre érkező egyenruhás járőrök mindkét sértettel megfújatták a szondát, amely nem színeződött el, ennek ellenére Bauer Bencét és barátját előállították a szegedi rendőrkapitányságra.

Az ítélet szerint a vádlott a kapitányságra érkezést követő három és fél órában – amíg a sértettek az aulában várakoztak – nem tett semmit annak érdekében, hogy tisztázza, fogyasztott-e kábítószert a két fiatal, amelyre egyébként a rendőri intézkedést követő zavartságon kívül semmilyen jel nem utalt.

A kapitányságon a vádlott felettesei vizsgálatot indítottak a történtek tisztázására, rendőrorvost hívtak a sértettekhez, majd már az előállítást megszüntetve meghallgatták őket.

A vádlottat a kényszerítő intézkedés alkalmazásával kapcsolatos parancsnoki vizsgálat és a Bauer Bence panasza nyomán hozott határozat is elmarasztalta. Megállapították, a vádlottnak már a legelső intézkedés előtt – rendőri tárcsával vagy megkülönböztető jelzés használatával – fel kellett volna hívnia a sértettek figyelmét arra, hogy rendőri intézkedésre kerül sor.

A vádlott az eljárás során következetesen ártatlannak vallotta magát, s a táblabíróság előtt is kijelentette, a jogszabályoknak megfelelően járt el.