Az előző parlamenti ciklusból összesen 101 olyan javaslat maradt, amely közül bármelyik tárgyalásával megkezdheti munkáját az új, a rendszerváltozást követő időszak hatodik Országgyűlése.

Tizennyolc olyan törvényjavaslat van folyamatban, amelyet még a korábbi kormány nyújtott be, a legutolsót május 12-én, valamint három olyan elfogadott törvény, amely az Alkotmánybíróság döntésére vár. Maradt még 11 kormány által beadott határozati javaslat és 23 jelentés. Ötvenhat benyújtott jelentés van, amelyet olyan szerv adott be, amely az Országgyűlésnek beszámolásra kötelezett.

Az előző ciklusból fennmaradt javaslatok sorsáról a házszabály nem rendelkezik, ezért bizottsági állásfoglalások születtek róluk, és a parlamenti gyakorlat ezeknek megfelelően alakult.

Az alapelvek szerint automatikusan tárgysorozatba kerülnek a választás eredményétől, illetve a kormánytól független státusú benyújtók javaslatai, így például a köztársasági elnöké, a legfőbb ügyészé. Az új kormány döntésétől függően kerülnek tárgysorozatba a korábbi kormány által benyújtott, még nem lezárt javaslatok. Ezek a döntésig automatikusan tárgysorozatban maradnak.

Nem kerülnek az új Országgyűlés tárgysorozatába azok a javaslatok, amelyeket bizottság vagy országgyűlési képviselő adott be, akkor sem, ha a benyújtó ismét mandátumot szerzett.

145 korábbi kormányhatározatot vont vissza Kormány

Szollár Domokos kormányszóvivő ezzel kapcsolatban annyit mondott: a leköszönő kormányok hagyományosan visszavonják előterjesztéseiket. A csütörtöki “technikai csomag” a kormányzati struktúrához kapcsolódó határozatok visszavonását tartalmazza – tette hozzá azzal, hogy az új kabinet új szerkezetben működik majd.

A Magyar Közlönyben szerdán jelent meg, hogy a kabinet csütörtöki hatállyal 145 határozatot helyez hatályon kívül.

Ezek között van több olyan, amely az elmúlt években hozott, a fejlesztésekhez kapcsolódó feladatkiosztásról, a kormányzati intézkedésekhez, egyes törvények előkészítéséhez kapcsolódó koncepciók készítéséről szól.

A rendelet személyi ügyekre is kitér, visszavonja például a kormánybiztosok kinevezését, megszünteti tanácsadó testületek működését.