A kiszabott közigazgatási bírságok harmadát sem fizetik be a megbírságolt autótulajdonosok; az idén mintegy 175 ezer ügyben 6,175 milliárd forint közigazgatási bírságot vetett ki a rendőrség, amiből alig több mint 2,6 milliárd forintot fizettek be – írja a pénteki Népszabadság.

A fizetési hajlandóságot javítandó a rendőrség az idén a korábbi évekhez képest megháromszorozta a végrehajtási eljárások számát. A cégautókra kiszabott bírságot az APEH, a magánszemélyek birtokában lévő kocsikra kivetett bírságot pedig a tulajdonos lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzője jogosult behajtani.

Rendőrségi források szerint az APEH még viszonylag jó, 75 százalékos hatékonysággal hajtja be a be nem fizetett közigazgatási bírságot, az önkormányzatok azonban csupán az esetek 20-25 százalékában eredményesek.

A rendőrség azonban egyre inkább aggódik az alacsony bírságbevételek miatt. A költségvetési törvény értelmében a rendőrség teljes büdzséjéből 16 milliárd forintot a közigazgatási bírságból kell előteremteniük. Ha nem fizetnek a gyorshajtók, vagy drasztikusan csökken ezen vagy más szabálysértések száma, ez év végére felborulhat a rendőrség költségvetése.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán