Japán kutatók újfajta eljárást dolgoztak ki, amellyel nagy hatékonysággal és rendkívül gyorsan azonosítani tudják az illegálisan terjesztett videofájlokat. Az ujjlenyomathoz hasonló egyedi jelzéseket kereső technológia még a módosított kalózfájlokat is ki tudja szűrni.

A ZeroPaid beszámolója szerint a japán informatikai multinacionális vállalat, a NEC szakértői új, egyedi azonosító eljárást dolgoztak ki az interneten terjedő kalóz videofájlok kiszűréséhez, amely akár alig két másodperces vagy 60 képkockából álló fájl esetén is képes annak jogsértő voltáról információkat közölni.

A japán technológia az emberi ujjlenyomathoz hasonló egyedi azonosító jelzéseket keres a filmes tartalmakban, amelyeket aztán az illegális másolatok kiszűrése érdekében összevet az eredeti videoanyaggal.

Az eljárás jelentős vívmánya, hogy az egészen rövid fájlok vizsgálata mellett a módosított tartalmakat is rendkívül nagy pontossággal és gyorsasággal azonosítani tudja. A NEC közlése szerint a kamerával rögzített, analógról digitális hordozóra (vagy fordítva) másolt, esetleg egyéb módosításon átesett másolatok esetében is 96 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy eredeti vagy kalóz kópiáról van-e szó. A kutatók tapasztalatai szerint a program 200 ezerből alig egy esetben ítéli meg tévesen a videofájl jellegét. Az átlagos kapacitású személyi számítógépen történő használatra kifejlesztett programverzió pedig olyannyira hatékony, hogy mintegy 1000 órányi videotartalmat képes összevetni egy másodperc alatt.

A NEC sajtóközleménye szerint az internetes jogsértések felderítésére számos technológiát dolgoztak már ki a szakértők, de a folyamatosan bővülő online tartalomkínálattal ezek nem tudtak lépést tartani. A vállalat álláspontja szerint az általa kifejlesztett technológia azonban megoldja ezt a problémát, és a jelentős idő- és költségcsökkentés mellett javuló hatékonyságot és bővülő ellenőrzési kört eredményezhet az ellenőrzésre jogosultak számára.

A NEC közleménye szerint szakértői máris a technológia továbbfejlesztésén dolgoznak, amelynek célja, hogy a program a jogtulajdonosok, jogvédők és hatóságok alkalmazási igényeinek mind jobban megfeleljen.