Őrizetbe vette a rendőrség Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert péntek késő este – tájékoztatott Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

A rendőrség előterjesztést tett a BKV-ügyben őrizetbe vett Hagyó Miklós, Lelovics Ottó és Horváth Éva előzetes letartóztatására az ügyészségnél; mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen, vallomást azonban csak Hagyó és Lelovics tett – mondta el Tafferner Éva.

A BKV-ügyben érintett Hagyó Miklóst, Horváth Évát és Lelovics Ottót bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.

A BRFK közleménye szerint Hagyó Miklóst azzal gyanúsítják, hogy közvetlenül vagy közvetítőin – H. Éván, L. Ottón és H. Ivánon – keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek.

A rendőrség szerint Hagyó Miklós nyomására született az a szerződés, amely a HÉV utastájékoztató rendszerét érintette. A szolgáltatás elindult ugyan, ám azzal szemben minőségi kifogások voltak, de Hagyó közbenjárására a BKV mégis igazolta a teljesítést, így a kivitelező cég 40 millió forinthoz jutott.

Hagyó Miklóst azzal is gyanúsítják, hogy arra utasította a BKV vezetőit, kössenek tanácsadói szerződést egy céggel a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanulmány elkészítésére 50 millió forint értékben. A BRFK szerint az elkészült tanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a BKV Zrt. részére, mert azt a Főpolgármesteri Hivatal által biztosított költségkeretből Hagyónak kellett volna rendeznie.

A gyanú szerint Lelovics Ottó kommunikációs szakember nyomására a BKV vezetői elérték, hogy őt egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztassa úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV fizette bérköltségét, mintegy havi kétmillió forint értékben.

Ezen kívül “L. Ottó” utasításokat adott szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak – olvasható a BRFK közleményében.

Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét a BRFK azzal gyanúsítja, hogy beosztását kihasználva rábírta a BKV vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére. Ilyen volt a kismama-bérletet népszerűsítő promóciós filmjének szerződése, amelyért 10 milliót fizetett ki a közlekedési társaság, annak ellenére, hogy a film soha nem készült el.

“H. Éva” ezen túlmenően közrejátszott egy Mikulás napi rendezvény 11 millió forintos szerződésének létrejöttében is, amit a BKV úgy fizetett ki, hogy nem volt teljesítés-igazolás – írta a honlapján a rendőrség.

A közleményben említett H. Ivánt május 4-én állította elő a rendőrség. Az ügyvéd a gyanú szerint közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásoló készülékek műszaki állapotfelmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében. Az ügyvéd másnap, a TV2 Tények című hírműsorának nyilatkozva azt mondta, hogy nem érzi magát bűnösnek a BKV fénymásolóinak felmérése ügyében.

Hagyó a Blikk pénteki számában megjelent interjúban azt nyilatkozta, hogy nem akar elmenekülni, áll az igazságszolgáltatás elé. “Vissza akarom szerezni a becsületemet. Azt akarom, hogy kiderüljön az igazság. El fogom mondani, hogy mit tettem és mit nem tettem. Nem kerülhet elő olyan bizonyíték, amely a bűnösségemet bizonyítaná, mert ami nem történt meg, azt nem lehet bizonyítani” – mondta a lapnak. Közlése szerint bármikor bizonyítani tudja ártatlanságát, hiszen se döntési, se utasítási jogköre nem volt semmilyen kérdésben.

Hagyó Miklós ellen először Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója vallott. A március 6-án megjelent Magyar Nemzetben azt mondta, ő személyesen 15 millió forintot adott át neki egy Nokiás dobozban, de további közel 55 millió forint jutott el hozzá más csatornákon a BKV-tól.

Az RTL Klub április 20-án számolt be arról – a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva -, hogy a BKV mintájára a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) is kifizetőhelyként működött.

A kereskedelmi televízió az FKF Zrt. vezérigazgatójának rendőrségen tett tanúvallomására hivatkozott, amely szerint Bielek Péter azt vallotta: a megválasztását követően Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója külön-külön jelezték, igényt tartanak arra, hogy a főváros jobban belelásson a közműcégek belső életébe és ellenőrizze a működésüket.