Megkezdi az érdemi munkát az újonnan megalakult Országgyűlés: ma a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítást, valamint a kormányszerkezet kialakításához kapcsolódó javaslatokat tárgyalják a képviselők.

A parlament lefolytatja az Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt által benyújtott, a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat általános vitáját is; ennek elfogadásához a házszabály szerint kétharmados többség kell.

Hétfőn együttesen vitatja meg a parlament az alkotmánymódosítást, a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló és a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkároknak a jogállásáról szóló törvényjavaslatokat. Mindhárom javaslatot Navracsics Tibor, Répássy Róbert (Fidesz) és Rétvári Bence (KDNP) nyújtotta be.

Az alkotmánymódosítás 200-ban határozná meg az Országgyűlés létszámát, rendezve a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét is, és az alaptörvényben nevesítené a miniszterelnök-helyettesi poszt intézményét, valamint – a kormány szervezetalakítási szabadságának részeként – külön törvényi szabályozás körébe utalná a kormányzati szervek alkalmazottainak jogállására vonatkozó rendelkezéseket. Az indoklásban az előterjesztők emlékeztetnek arra, hogy a 200 tagú parlamenthez, amelyben 13 kisebbségi képviselő dolgozhatna, módosítani kell a választási törvényt is.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslat egyik legfontosabb intézkedése a közigazgatási államtitkári tisztség visszaállítása, ami – a javaslat indoklása szerint – lehetővé tenné, hogy professzionális köztisztviselők vezessék a minisztériumok szakmai igazgatását, “következetesen elválasztva őket a politikai vezetéstől”.

Az előterjesztés – a Miniszterelnöki Hivatal helyébe lépő – Miniszterelnökség létrehozását is tartalmazza.

Hétfőn délelőtt ülésezik az alkotmányügyi bizottság, amelynek döntenie kell e javaslatok mellett a többi benyújtott előterjesztés tárgysorozatba vételéről, illetve általános vitára való alkalmasságáról is.