Új irány 2010 címmel egy számos törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be ma a Fidesz az Országgyűlésnek.

Kósa Lajosnak, a párt ügyvezető alelnökének korábbi tájékoztatása szerint ezen önálló képviselői indítványok között szerepel a kisebb létszámú önkormányzati testületekre vonatkozó szabályozás, amely szerint például a Fővárosi Közgyűlés 35 tagú lenne. A helyhatósági választási kampány időszakát 60 napra rövidítenék le.

A kisebb parlamenttel összefüggésben javasolni fogja a Fidesz, hogy jöjjön létre egy paritásos országgyűlési albizottság, amelynek a feladata a választási törvény módosításának kidolgozása lenne.

Emellett a párt benyújtja a “három csapás” néven ismertté vált törvényjavaslatát, a kettős állampolgárságról, valamint a családi pótlék kifizetésének iskoláztatáshoz kötéséről szóló indítványát, és azt is, hogy csak azok kaphassanak jogosítványt, akik elvégezték a nyolc általános iskolai osztályt. Szigorítanák a közfeladatot ellátó személyekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények büntetését is.

Ugyancsak az indítványok között lesz a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása.