Elfogadta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága keddi ülésén Lukács Tamás kereszténydemokrata politikus közoktatási törvény módosításához benyújtott javaslatát.

Pósán László, a bizottság alelnöke az MTI-nek elmondta, a KDNP-s politikus azt javasolta, hogy azokat az összegeket, amelyeket az egyházi iskolák vonatkozásában az önkormányzatok a fenntartóváltásnál 2010 januárja előtt fizettek ki, nem lehet visszaigényelni. Amit ebben a naptári évben fizettek ki, azok viszont visszakérhetők lennének.

A közoktatási törvény KDNP által kezdeményezett módosítása az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését célozza. A hatályos szabályozás szerint, a fenntartói jogok átadását követő legalább öt éven keresztül az egyházi kiegészítő támogatást a fenntartói jogokat átadó önkormányzatnak kell fizetnie. A javaslat szerint ez a megoldás értelmetlenné teszi ugyan azt, hogy az egyébként forráshiányos önkormányzatok megszabaduljanak feladatellátási kötelezettségüktől, a költségvetésüket kötelezően terhelő közoktatási intézmények fenntartásának anyagi terheitől, ám egy átmeneti időre kettős finanszírozás lehetőségét is megnyitja.

Mint rögzítik, a 2010. január 1-jén beiktatott szabályozás alkalmatlan a 2008-as egyházi közoktatás finanszírozását vizsgáló ÁSZ-jelentésben foglaltak végrehajtására és értelmetlenné teszi az arra hajlandóságot mutató önkormányzatok számára az egyházi fenntartású intézmények támogatását, hiszen ezek a támogatási összegek az egyházi kiegészítő támogatásból levonhatók. A törvény hatálybalépését követően a közoktatási megállapodás alapján az egyházi jogi személyt megillető kiegészítő támogatást a közoktatási megállapodás aláírását követő tanítási évtől kezdődően a központi költségvetés terhére kell kifizetni.

A KDNP-s politikus módosító javaslatát három szocialista képviselő nem támogatta, a többiek igent mondtak rá.