Október elsejétől nem maximálnák az állami cégvezetők fizetését: az új vagyontörvény hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést, amely kimondta, havi díjazásuk legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank elnöke évi összes keresete egytizenkettedének egynegyede lehet, azaz jelenleg mintegy kétmillió forint.

A fideszes Matolcsy György és Fónagy János által benyújtott, az állami vagyonnal felelős gazdálkodás érdekében szükséges törvények módosításáról, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló törvényjavaslat – amelynek részletes vitáját kedden folytatják le a parlamentben – egy passzusa újrarendezi az állami cégvezetők fizetését.

Kezdeményezi, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény egy jelenlegi bekezdését az MFB Zrt.-re, a törvény mellékleteiben meghatározott gazdasági társaságokra, illetve azok munkaviszonyban álló munkavállalóira és vezető tisztségviselőire 2010. szeptember 30-ig kell alkalmazni.

A hivatkozott bekezdés azt mondta ki: a köztulajdonban álló gazdasági társasággal munkaviszonyban álló munkavállaló havi személyi alapbére, valamint vezető tisztségviselőjének havi díjazása legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank elnöke tárgyévi összes keresete egytizenkettedének az egynegyede lehet.

Az Országgyűlés tavaly november 9-én fogadta el azt a törvényt, amely kimondta: a köztulajdonban álló gazdasági társaságok munkavállalóinak személyi alapbére, valamint vezető tisztségviselőjének havi díjazása legfeljebb kétmillió forint lehet 2010. január 1-től. Az Országgyűlés 181 igen, 19 nem szavazattal, és 151 tartózkodással fogadta el az előterjesztést, az indítványt csak a szocialisták támogatták.