Akár már a héten áfa-mentes lehet a közcélú adományozás, ugyanis a pénteken benyújtott törvényjavaslat fideszes kezdeményezője házszabálytól eltéréssel már hétfőn elfogadtatná az Országgyűléssel az erre vonatkozó indítványát.

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten kifejtette: a köztársasági elnöktől a jogszabály sürgős kihirdetését kérik majd, ami öt napot jelent, vagyis ha a Ház hétfőn elfogadja a törvényjavaslatot, az akár már a héten hatályba léphet.

A parlament honlapján közzétett, az általános forgalmi adóról szóló törvényt módosító javaslat kiveszi a termékértékesítés fogalmi köréből a közcélú adományt, így az nem tartozik az áfa-törvény hatálya alá. Hasonlóképpen a szolgáltatásnyújtás fogalmi köréből a közcélú adományként nyújtott szolgáltatás szintén nem tartozik majd az áfa-törvény hatálya alá. A javaslat a kihirdetését követő napon lépne hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően juttatott adományokra kell alkalmazni.

Balog Zoltán kifejtette: az áfa-mentes, közcélú adományozásra 2007 óta nincs lehetőség. Több mint 40 százalékkal esett vissza 2007 után a jelenleg hatályban lévő rendelkezés következtében a felajánlások száma, és kiskapukra kényszerültek azok, akik segíteni akartak. Balog Zoltán kiemelte, nem büntetni kell azokat, akik adni akarnak, hanem segíteni.

Orbán Viktor kormányfő kedden, a 29 pontból álló gazdasági akcióterv ismertetésekor jelentette be, hogy újra áfa-mentessé teszik az adományozást.