Már az ősszel esedékes önkormányzati választáson is rövidebb lehet a kampány, kampánycsend pedig csak a szavazás napján lesz 0 órától 19 óráig.

Az Országgyűlés hétfőn 257 igen és 99 nem szavazat mellett fogadta el a választási eljárásról szóló törvény érintett passzusainak módosítását fideszes képviselők kezdeményezésére. Az ellenzék és egy KDNP-s képviselő, Habis László nemmel szavazott. Kósa Lajos, Szakács Imre és Kovács Zoltán a jogszabály-módosítást az áprilisi országgyűlési választások technikai lebonyolításának problémáival indokolta.

Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.

Az elfogadott változtatások alapján a választást ezentúl legkésőbb nem 72, hanem 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni, így 12 nappal rövidülhetnek a választási kampányok. (A kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart.)

Változik a kampánycsend időtartama is: csak a szavazás napján 0 órától 19 óráig lesz tilos választási kampányt folytatni. (Eddig nemcsak a voksolás napján, hanem az azt megelőző napon is tiltott volt a korteskedés.)

A választási bizottságoknak a jelöltek, listák nyilvántartásba vételére a korábbi három nap helyett két napjuk lesz.

Az eddiginél kevesebb nap áll majd rendelkezésre az ajánlószelvények gyűjtésére is.

A törvényjavaslathoz több módosító javaslatot is befogadtak. Az egyiket a KDNP-s Szászfalvi László jegyzi, aki annak érdekében fűzött változtatást az indítványhoz, hogy a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati választásokkal egy időpontban lehessen megtartani.

A fideszes Riz Levente a választókerületi beosztásról szóló határozattal szembeni jogorvoslat szabályait javasolta módosítani.

Az önkormányzati bizottság módosító indítványa alapján a névjegyzéket a szavazás napja előtt 46 nappal – öt napra – közszemlére kell tenni, és ennek idejét a helyben szokásos módon ki kell hirdetni. A választópolgárokat a névjegyzékbe vételükről legkésőbb a szavazás napja előtti 45. napig értesítő megküldésével kell tájékoztatni.

Az alkotmányügyi bizottság módosító indítványa azt a helyzetet rendezi, hogy előfordulhat, hogy a jelenleginél több szavazókört kell kialakítani egyes településeken.

Két fideszes politikus, Győrffy Balázs és Szedlák Attila pedig azt indítványozta, hogy hagyjanak el egy részt a javaslatból amiatt, mert a módosítás következtében a külképviseleti névjegyzékkel kapcsolatos jogorvoslati eljárás nem zárulna le a megadott határidőn belül.

Elfogadtak, több zárószavazás előtti módosító javaslatot is – köztük a jobbikos Novák Elődét is -, amelynek következtében kivették a javaslatból azt a részt, miszerint igazolást legkésőbb a szavazást megelőző második napon lehetett volna kiadni, és igazolást csak személyesen lehetett volna kérni.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Már az őszi önkormányzati választás előtt új OVB alakul

Minden általános választás – az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás – előtt megújul az Országos Választási Bizottság (OVB) – döntött hétfőn az Országgyűlés. A fideszes Horváth Zsolt indítványának elfogadásával már az őszi önkormányzati választások előtt új tagokat választanak a jelenlegi testületbe, amelynek tagjait az áprilisi országgyűlési választások előtt választották meg négyéves mandátummal.

Horváth Zsolt (Fidesz) képviselő javaslatát a választási eljárásról szóló törvény módosítására 259 igen, 98 nem szavazattal fogadta el a Ház.

Az OVB választott tagjait az említett választások kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kell a törvény kihirdetését követően megválasztani.

A hatályos törvény úgy rendelkezett, hogy az új OVB tagjait az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás előtti 51. napon kell megválasztani.

A választási eljárásról szóló törvény módosításának általános vitájában az OVB tervezett átalakításával kapcsolatban Kósa Lajos korábban azt hangsúlyozta: olyan működési struktúrát kell kialakítani az Országos Választási Bizottságban, amely lehetőséget teremt a mindenkori parlamentnek, hogy újragondolja és értékelje a testület működését.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.