Hatvanhét bűnügyben több milliárd forintnyi vagyont derített fel Európa-szerte fennállásának eddigi egy éve alatt a Magyar Vagyonvisszaszerzési Hivatal. Magyarországon és az EU tagállamaiban 264 ingatlant,310 céget, járműveket, üzlethelyiségeket és közel kéttucatnyi bankszámlát foglaltattak le – írja a Népszabadság szerdai számában.

A lap szerint a hivatal munkájának megkönnyítése érdekében a rendőrség központi bankszámla-nyilvántartót állíttatna föl.

Az Európai Unió Tanácsa 2007. december 6-án döntött arról, hogy a tagállamoknak 2008. december 31-ig létre kell hozniuk legalább egy vagyon-visszaszerzési hivatalt, amelyek feladata az olyan, bűncselekményekből származó jövedelmek és a bűncselekményekhez kapcsolódó egyéb tulajdonok felkutatásának elősegítése, amelyeket a büntetőeljárás során az illetékes hatóságok befagyaszthatnak, lefoglalhatnak vagy elkobozhatnak.

Magyarországon a hivatal a Nemzeti Nyomozó Iroda keretei között alakult meg, mindössze nyolc fővel. A lapnak Bereczki Zoltán, az NNI illetékes osztályvezetője elmondta: a vagyon-visszaszerzési hivatalok eljárása sokkal gyorsabb, mint a bűnözők külföldre menekített vagyonának felkutatására alkalmazott hagyományos eljárás, a jogsegély.

Ugyanakkor a hazai szabályozás nem könnyíti meg a hivatal dolgát, sok uniós tagállammal ellentétben Magyarországon nincs központi bankszámla-nyilvántartó, ahol percek alatt ki lehetne deríteni, hogy valakinek mely bankokban, takarékszövetkezetekben és brókercégeknél van számlája. A rendőrség illetékesei azt szeretnék, ha a bűnös pénzek hatékonyabb felderítése érdekében nálunk is létrehoznának egy központi bankszámla-nyilvántartót – írta a Népszabadság.

A cikk teljes terjedelmében elolvasható a Népszabadság Online oldalán →