Tizenhét illegálisan közzétett dalra mutató link eltávolítására vonatkozó felszólítást küldött a brit zenei jogvédő szervezet, a BPI a világ egyik legnagyobb keresőportálja számára. Az ügy ismét a keresőportálok kalózkodás elleni felelősségvállalásának kérdését feszegeti.

A Billboard.biz beszámolója szerint a közel 300 lemezkiadót képviselő brit jogvédő szervezet, a British Recorded Music Industry (BPI) felszólítást küldött a Google üzemeltetőinek, amelyben tizenhét szerzői jog által védett, de illegálisan közzétett zeneszám letölthetőségére mutató link eltávolítását kéri. Az érintett zenészek között Eminem, Usher, Ke$ha, Christina Aguilera, továbbá a Glee című sorozat stábja szerepel.

A BPI képviselői a felszólításban a vonatkozó dalokra 38 keresési találatot listáznak, amelyek harmadik fél honlapján elhelyezett jogsértő fájlokra mutatnak. Ezeket a példaként közölt kulcsszavak, például “eminem not afraid rapidshare” vagy “ke$ha your love is my drug free mp3” beírása alapján adja ki találatként a keresőmodul. A BPI szerint ezek a találatok közvetlen hozzáférést biztosítanak a kalózfájlokhoz a Google használói számára.

A felszólítás kényes helyzetbe hozza a keresőmodul üzemeltetőit. Amennyiben eleget tesznek a követelésnek, azzal precedenst teremtenek más jogvédők számára, amennyiben nem, bíróságon kell bizonyítaniuk, hogy a Google nem felelős az online szerzői jogi jogsértésekért.

Korábban a keresőóriás jogsértő fájlokhoz való hozzáférésben játszott felelősségét már vizsgálta az amerikai bírósági testület. Az akkori döntés szerint a Google közvetlenül nem felelős a keresési találatok jogsértő tartalmáért. A bíróság az internetes vállalkozás másodlagos felelősségének kérdését nem vizsgálta.

A BPI és a Google viszonyában szintén releváns elem, hogy bár a brit kormány által májusban elfogadott kalózkodás elleni törvény, a Digital Economy Act semlegesnek minősíti az internetes keresőmodulokat, a jogszabály még nincs “kőbe vésve”.