Hatala Józsefet nevezte ki július 1-jei hatállyal országos rendőrfőkapitánynak a miniszterelnök; a budapesti rendőrpalotában tartott feladatmeghatározó állománygyűlésen számos változást jelentettek be, gyakorlatilag az ORFK teljes legfőbb vezetői posztján csere történt.

Hatala József az állománygyűlést követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre, miszerint a megyei rendőr-főkapitányságok élén is azonnali változásokat javasol-e, határozott nemmel válaszolt. “Ilyen elképzelés nincs, nincsenek listák sem itt, sem másutt” – fogalmazott, majd hozzátette: közös munkára kérte a rendőröket, és mindenkit a munkája alapján kíván megítélni.

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón azt mondta, nagyon sokan ostromolták a változásokkal kapcsolatban, de ő el akarta kerülni, hogy az érintettek a sajtóból értesüljenek arról: más területen számít a munkájukra. Mint mondta, ezzel is példát szeretett volna mutatni, hogy miként kell kulturáltan megoldani a rendőri vezetés váltását, s négyszemközt tárgyalt minden távozó és minden kinevezett rendőrrel.

A változtatásokat a tárca vezetője szemléletváltozással indokolta. Mint fogalmazott, ez nem jelenti azt, hogy semmibe venné a volt vezetők munkáját. “Nem arról van szó, hogy bűncselekményt követtek volna el”, nekik tehát adnak feladatokat. Van, akinek már feladatot is osztott – utalt Házi Istvánra, az ORFK távozó bűnügyi főigazgatójára, akit a Szervezett Bűnözés Elleni Központ vezetőjének nevezett ki. Pintér Sándor a két másik főkapitány-helyettest, Samu István rendészeti főigazgatót és Sipos Gyula gazdasági főigazgatót ugyancsak felmentette és rendelkezési állományba helyezte.

Pintér Sándor hangsúlyozta: egyes területeken lényegesen más megközelítés szükséges. Példaként a kistelepülések közrendjének, közbiztonságának helyreállítását említette.

Bencze József volt országos rendőrfőkapitány az állománytól, majd azt követően az újságíróktól is elköszönt. Őt Pintér Sándor rendelkezési állományba helyezte. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: külszolgálati feladatra készül. Szavai szerint “megtisztelő és nagy felelősség volt majd három éven át az ország első rendőrének lenni”, és köszönetet mondott azért, hogy módjában állt elköszönni az állománytól, továbbá gratulálni az új vezetésnek. Mint mondta, ez “az elmúlt húsz évben nem volt divat”.

Szólt arról, hogy sikerült teljesíteni azokat a célkitűzéseket, amelyeket a hivatalba lépésekor kitűzött, de hozzátette: egyes – például szervezeti, humánpolitikai, jogalkotási – területeken nagyobb támogatás szükséges. Bencze József szerint a presztízsügyeket sikerült lezárni és megerősítette szerdai nyilatkozatát, miszerint a romagyilkosságok nyomozását lezárták, már csak az iratismertetés van hátra, s augusztusban vádemelési javaslatot tehetnek.

Hatala József új rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben kicsit kívülről nézte a folyamatokat. Átértékelt sok mindent, “másképp lát”, más lett hangsúlyos a számára. A rendőrség új vezetője egy kenuban való evezéshez hasonlította a rendőri munkát, amelyben az elöl ülők ugyanolyan fontos szerepet töltenek be, mint a hátul helyet foglalók.

A csütörtökön bejelentett személycserék alapján távozott a budapesti rendőrfőkapitány is. Tóth Gábor vezérőrnagyot Tóth Tamás, az V. kerületi rendőrkapitányság vezetője váltotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság élén ugyancsak július 1-jei hatállyal. Csere történt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) élén is, Petőfi Attila eddigi főigazgató az ORFK bűnügyi főigazgatója lett, az NNI élére pedig az eddigi helyettest, Csizner Zoltánt nevezte ki Pintér Sándor. A Készenléti Rendőrség eddigi vezetője, Papp Károly az ORFK rendészeti főigazgatója, a Készenléti Rendőrség vezetője pedig Sándor Miklós lett. Az ORFK gazdasági főigazgatójának Lajtár Józsefet nevezték ki.

Az újságíróknak átadott, a személyi változásokat tartalmazó sajtóanyagból az is kiderül, hogy Terrorelhárítási Központot alakít ki a rendőrség. Az új szervezet létrehozásával összefüggő feladatok végrehajtására Hatala József Bodnár Zsoltot, a Budapesti Rendőr-főkapitányság eddigi bűnügyi igazgatóját nevezte ki főkapitányi biztosként. Bodnár Zsoltot Fülöp Valter, a BRFK XII. kerületi kapitányságának vezetője váltja a fővárosi rendőrség bűnügyi igazgatói posztján.