Orvosi szervezetek képviselői szerint szabályozásra lenne szükség azoknál az eseteknél, amikor a szülő nő ragaszkodik választott orvosához; Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn közölte: szeretne tiszta helyzetet teremteni a szüléseknél, és véget akar vetni annak a szokásnak, hogy a szülész orvosok egy része előre rögzített “tarifa” ellenében vezet le szüléseket.

Mikola István budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ezt az eljárást hivatalból kell üldözni. Ennek érdekében egyeztetni fog a szülészeti szakma vezetőivel, az országos tiszti főorvossal, de a parlament egészségügyi bizottsága is napirendre tűzi a témát.

Mikola szerint megengedhetetlen, hogy egyes orvosok olyan beavatkozásért kérnek előre pénzt, amelyet a társadalombiztosítás támogat és közfinanszírozott ellátás.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta, nem az egész szülész társadalomról van szó, de aki előre pénzt kér egy finanszírozott ellátásért, az – Mikola szerint – bűncselekményt követ el.

Úgy vélte, a gyermeket váró nőket segíteni kell, sokan ugyanis azért nem vállalnak gyereket, mert nem tudják kifizetni a választott orvos által előre meghatározott 70-80-100 ezer forintot. Szavai szerint demográfiai károk is származhatnak amiatt, hogy gyermeket tervezők azért szoronganak, mert nem tudják előteremteni a “közszájon forgó tarifákat”.

A politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy megkereste őt egy harmadik gyermekét váró kismama, aki arról számolt be neki: több tízezer forintot már összegyűjtött a nemsokára esedékes szülésre, ám orvosa azt közölte vele, “gyűjtsön még”. Mikola szerint ez felháborító és elfogadhatatlan.

Mint mondta, bár a hálapénzt sem szeretik, de megtűrték, ám az előre fixált tarifa túlmegy minden határon, és nem a paraszolvencia kategóriája, amikor egy orvosnak utólag hálás a beteg.

Mikola István közölte, az orvosok is eltökéltek ennek a kérdésnek a rendezésében, de – mint mondta – illúzióik sincsenek, hogy ez a kérdés egyik napról a másikra megoldódik. A fideszes politikus reméli, hogy az ügyből precedens lesz.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Mikola István felvetésére reagálva azt mondta: aki ragaszkodik saját orvosához, az fizesse meg.

Önmagában az, hogy egy tb-támogatott egészségügyi ellátásért valaki előre pénzt kérjen, az valóban felháborító. Lehetnek azonban olyan igények, amikor a szolgáltatást igénybe vevő, jelen esetben a szülő nő az orvos személyéhez ragaszkodik, és azt várja tőle, hogy akár a szabadidejében ráérjen, azt nem kérheti az orvostól ingyen – magyarázta.

Éger István emlékeztetett: a szülészeti ellátás Magyarországon mindenki számára ingyenesen jár, “de aki személyhez ragaszkodik, és azt várja el, hogy az illető orvos bármikor ott legyen a páciens felkérésére a szülésnél, ezt senki nem várhatja ingyen”.

Azt azonban, hogy ezt milyen módon lehetne honorálni, azt már szabályozni kell – tette hozzá a köztestület elnöke. A bizonytalanságokat és a vadhajtásokat meg kell szüntetni – értett egyet a politikusi felvetéssel Éger István, aki figyelemre méltónak nevezte a rendezésre irányuló szándékot.

Éger István hozzátette: az ilyen és hasonló esetek miatt kell a kötelező kamarai tagságot visszaállítani. Egy “normális kompetenciákkal” működő szakmai kamarának ugyanis díjtétel-ajánlási jogosítványa van, amely keretek közé szorítja a szélesőségeket, és megfelelő, hiteles információkat közvetít a lakosság felé.

Tóth Zoltán, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke arról beszélt, mindenképpen egységes szabályozásra van szükség azoknál az eseteknél, amikor a szülő nő ragaszkodik választott orvosához.

Tóth Zoltán kifejtette: Magyarországon szabad orvos- és intézményválasztás van, és erős a társadalmi igény arra, hogy az az orvos legyen ott a szülésnél, aki a terhesség alatt is gondozta a kismamát. Amennyiben egy orvost felkérnek, hogy a szülésnél is közreműködjön, akkor ezzel azt is vállalja, hogy a nap bármely szakában riasztható és a szülés körüli hetekben bármikor rendelkezésre áll.

A professzor hozzátette: ezt az extra rendelkezésre állást, a készenléti munkáért kapható díjat jogszabályok nem rendezik, de az orvosok döntő többsége előre nem szokott összeget kikötni.

Tóth Zoltán, aki egyben a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója, úgy vélte, ez a jelenlegi tisztázatlan helyzet nem jó senkinek, sem az orvosnak, sem a szülőknek, ezért mindenki számára az egységes szabályozás lenne célszerű. Kiemelte, Magyarországon is voltak próbálkozások arra, hogy egy adott kórházban engedélyezzék-e a fogadott orvost, de ezek nem vezettek eredményre.

Hozzátette: a kollégium elnökeként szívesen részt vesz az egyeztetéseken, amelyek rendezni kívánják a kérdést, megjegyezte azonban, hogy nem kötelező fogadott orvost választani. A szülész orvosok mindenhol lelkiismeretesen végzik munkájukat – hangsúlyozta a professzor.