Nem függeszti ki az ügyészség a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot épületeiben – közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája szerdán. Az álláspontjukat eddig nyilvánosságra hozó független alkotmányos intézmények többsége a nyilatkozat politikai jellege miatt elzárkózott annak közzétételétől, a Köztársasági Elnöki Hivatal nem indokolta a kérés elutasítását.

“Az ügyészség nem lát lehetőséget arra, hogy az ügyészi szervezet épületeiben kihelyezze az Országgyűlés politikai nyilatkozatát. Az Alkotmány szerint ugyanis az ügyészek nem folytathatnak politikai tevékenységet – írta kétmondatos közleményében a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája.

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot június 14-én fogadta el a parlament.

A múlt pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat az államigazgatási szervek és a Magyar Honvédség katonai szervezetei, a katonai igazgatás területi szervei számára kötelezővé teszi, hogy a feladatuk ellátása során használt középületekben méltó és jól látható helyen ki kell helyezniük a parlament által elfogadott nyilatkozatot. A kormány a határozatában felkérte többek között a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy a feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről.

Az Alkotmánybíróság hétfőn jelezte: nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek, miután az alaptörvény kimondja, hogy az Alkotmánybíróság tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése pedig az Alkotmánybíróság épületében politikai tevékenységnek minősül.

Ugyancsak hétfőn jelezte a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy amíg Sólyom László mandátuma tart, addig nem függesztik ki a hivatalban a nyilatkozatot. Ez a feladat már a következő államfőre vár.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keddi tájékoztatása szerint a bírósági épületekben sem lesz kifüggesztve a nyilatkozat, miután a politikától független igazságszolgáltatás nem vállalhat szerepet egy politikai nyiltkozat közzétételében.

A négy ombudsman közösen dönt majd, a Magyar Nemzeti Bank hétfőn annyit közölt: megfontolják a kérést.

A Parlament és a képviselői irodaház épületében a kormányhatározatnak megfelelően rövidesen kifüggesztik a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot.

Kapcsolódó cikkek:

A bírósági szervezet független és pártatlan, nem tehet közzé politikai nyilatkozatot – Az OIT sem teljesítheti a kormány határozatát→

Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat – Alkotmányellenes kormányhatározat? – Az Ab és a KEH nem tesz eleget a kormány kérésének→