Módosítják a tavaly elfogadott rezidensrendeletet, amely a fiatal orvosokat 9 évig egy kórházhoz kötötte volna – közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A rendelet módosítása után lehetőség lesz arra is, hogy gyermekvállalás esetén a képzést megszakítsák, illetve azok, akik hiányszakmákban – például sugárterápiás szakember, traumatológus, neurológus, pszichológus – jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak – tette hozzá. Erre – mint mondta – belső átcsoportosításokkal lesz lehetőség. A politikus elmondta azt is, hogy növelték a központi gyakornoki helyek számát.

A tavaly elfogadott és akkor nagy vitát kiváltott rendelet módosításáról egyeztettek a fiatal orvosokat képviselő szövetséggel és a kórházakkal – mondta az államtitkár, hozzátéve, lesznek még konzultációk az érintettekkel.

Ha ezeket az intézkedéseket nem hozzák meg – közölte az államtitkár -, veszélybe kerül az orvosutánpótlás.
Szócska Miklós kérdésre válaszolva elmondta, a kórházaknál is lesznek költségvetési felügyelők, de csak bizonyos költségvetési határ felett.

A patikaalapítási moratóriumról szólva közölte: annak augusztusi bevezetésének hírére az elmúlt hetekben több mint 200 gyógyszertár-létesítési kérelem érkezett. Mint mondta, a törvény életbelépéséig az eddig befogadott kérelmeket elbírálják, illetve – ha szükséges – hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőt.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett felmenteni Falus Ferenc országos tiszti főorvost, Szócska Miklós azt válaszolta, hogy az egészségügyi vezetés csapatmunka, amely bizalomra épül, a tiszti főorvos pedig olyan időszakban töltötte be ezt a pozíciót, amelynek egészségpolitikai értékrendjével az új kormányé nem egyezik meg, így “a bizalom alapfeltétele nem volt adott”.