Szeptember 1-jétől megyei szintre helyezi a kormány a közigazgatási hivatalokat, és visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése – közölte a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár csütörtökön, Budapesten. Hangsúlyozta, alapjaiban kell az egész magyar közigazgatási rendszert átalakítani.

Szabó Erika a kormányszóvivői sajtótájékoztatón az elfogadott kormányrendeletről szólva kifejtette: eddig regionális államigazgatási hivatalok működtek, szeptember 1-jétől azonban minden megyében megyei közigazgatási hivatalok fognak működni a régi feladatok mellett új hatáskörökkel is. Szeptember 1-jével visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése is – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a megyei közigazgatási hivataloknak 2011. január 1-jétől közvetlen irányítási jogköre lesz az úgynevezett dekoncentrált szervezeteket érintően. Ezek azok az intézmények, amelyek különböző minisztériumokhoz kapcsolódnak, és az állam, a kormány végrehajtó szerepét hivatottak megoldani. Harminc ilyen szervezet van.

Szabó Erika megerősítette, a szóhasználatban ezen megyei közigazgatási hivatalok lesznek január 1-től a kormányhivatalok; mint fogalmazott, az államnak egy nagy megyei szervezete lesz. (Újságírói értesülés szerint jelenleg már folyik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a kormányhivatalokról szóló jogszabály koncepciójának kidolgozása.)

A kabinet célja, hogy egyablakos ügyintézési rendszert alakítson ki, vagyis az állampolgár egy helyen intézhesse az összes ügyét – közölte az államtitkár.

Ezt megelőzően, idén szeptember 1-jétől a létrejövő, megyei közigazgatási hivatalok már “hatáskörökkel fognak rendelkezni” az említett dekoncentrált szervezeteket illetően, ami egy működési integráció lesz – tájékoztatott Szabó Erika.