Az illegális dohánykereskedelem visszaszorítására vonatkozóan kötött együttműködést az Európai Unió és a British American Tobacco (BAT). A felek a rendkívüli adóbevétel-kiesést okozó hamisított és csempész cigaretták feketepiaci értékesítését kívánják felszámolni.

Az Európai Bizottság és a BAT képviselete a napokban jelentette be az együttműködési megállapodást, amely az európai nemzetgazdaságoknak évi 10 milliárd euró összegű adóbevétel-kiesést eredményező illegális dohánykereskedelem visszaszorítására irányul. A The Seattle Times beszámolója szerint a világ második legnagyobb dohányipari cége az unióval történő együttműködés keretében, a következő húsz évben 134 millió eurót fektet a hamis és csempész cigaretták értékesítése elleni programba.

Az együttműködés keretében a BAT vállalta, hogy a feketepiaci kereskedelemre vonatkozó információit megosztja az illetékes uniós szervekkel, szorosabban felügyeli és ellenőrzi saját forgalmazási láncát, és követhetővé teszi a dohányárut tartalmazó szállítmányok útját. Ez utóbbi esetében a szállítmányok egyes csomagjain olyan azonosító jelzéseket helyez el, amelyek a gyártótól a kereskedőig visszakövethetővé teszik a termékek útját.

A dohánycég közleménye szerint a BAT a csempészek és hamisítók által okozott bevételkiesés okán döntött az Európai Unióval történő együttműködés mellett. A vállalat közleménye szerint csak a tavalyi évben 120 millió eurós anyagi kárt okozott számukra a feketepiaci kereskedelem.

Kína, Ukrajna és Oroszország gyártja és terjeszti a legtöbb hamis cigarettát a világon, de a hatósági szervek egyre gyakrabban találkoznak az EU határain belül működő illegális dohánygyártó üzemekkel is. A csempész cigaretták rendszerint Európán kívüli országokból származnak, jellemző forrásuk Oroszország, Ukrajna, Moldova és Fehéroroszország.
2008-ban az uniós hatósági szervek összesen mintegy 5,2 milliárd szál illegális cigarettát foglaltak le.