Csak akkor kaphasson lakást a volt köztársasági elnök, ha korábban más közjogi tisztség betöltésének jogcímén még nem szerzett lakáshasználati jogosultságot – kezdeményezi az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a volt államfők jogállásáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványban, amelyet a kormány is támogat.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény módosításához benyújtott javaslat pontosítja az eredeti előterjesztés lakáshasználattal kapcsolatos szabályait is, így a volt köztársasági elnöknek – kérelmére – ha ötéves hivatali idejét kitöltötte, megfelelő lakáshasználati jog járna, s e jogosultság a volt államfő halála esetén az özvegyét is megilleti.

Az eredeti előterjesztés azt tartalmazza, hogy a volt köztársasági elnököt lakáshasználati jog illeti meg, amelynek biztosításáról a Köztársasági Elnöki Hivatal gondoskodik.

Az Országgyűlés honlapján közzétett módosító indítvány alapján a tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását továbbra a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítaná, de amennyiben a volt köztársasági elnök más közjogi tisztsége megszűnése jogcímén már lakáshasználati jogot szerzett, csak egy lakásra vonatkozó lakáshasználati jog illeti meg.

A bizottság a módosító indítványt azzal indokolta: előfordulhat olyan helyzet, hogy olyan személy szerez a köztársasági elnöki címmel lakáshasználati jogot, aki a korábbi a legmagasabb közjogi tisztségeket betöltőkre vonatkozó szabályozás alapján már megszerezte azt. Ezért indokolt, hogy amennyiben valaki korábban már más közjogi tisztség betöltésének jogcímén jogosultságot szerzett a lakáshasználatra, a későbbiekben a lakáshasználatra irányuló újabb kérelmet ne terjeszthessen elő.

(Az ügy előzménye, a napokban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a posztjáról augusztus elején távozó Sólyom László köztársasági elnöknek két lakás is jár. Az államfő korábban az Alkotmánybíróság elnöki posztját töltötte be, így ezen a jogcímen is jár neki lakás. Ugyancsak sajtóhírek szóltak arról, hogy Sólyom László csak egy lakásra tart igényt.)

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek kedden elmondta: a kormány konszenzusra törekszik, ezért döntöttek úgy, hogy befogadják azt a javaslatot, hogy ne két év, hanem öt év után járjanak a juttatások.

(Az MSZP és az LMP is benyújtott olyan módosító indítványokat, amelyek alapján a köztársasági elnöknek járó juttatások – gépkocsihasználat, illetve titkárság – nem kettő, hanem öt év után járna.)

Az államtitkár közölte, befogadnak egy másik (LMP-s) módosító indítványt is, amely a nyújtott támogatások nagyobb átláthatóságát célozza, s az interneten közzé kell tenni, pontosan ki és milyen összegű támogatást kapott. Rögzítik azt is, hogy pártcélokra ne lehessen fordítani ezen összegeket.

Az államtitkár azt mondta: ezzel csütörtökön lehetőség nyílhat a házszabálytól való eltérésre, s a zárószavazásra is.

Az indoklás szerint a törvénymódosítással megteremtenék annak a lehetőségét, hogy a volt államfő tapasztalataival, ismereteivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével élete végéig aktívan tudja az ország érdekeit szolgálni.