Jóri András adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a támogatást igénylő, de annak átvételét elmulasztó, a felkínált közcélú munkát visszautasító állampolgárok adatainak nyilvánosságra hozása.

Az adatvédelmi biztos ezért az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén arra kérte Lázár Jánost, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterét, hogy távolítsa el az önkormányzat honlapjáról a város szerint a támogatással visszaélők nevét tartalmazó listát.

Jóri András arra hívta fel a figyelmet: a lista nem szolgálja a visszaélések megakadályozását, ugyanakkor törvénytelen, esetenként olyanokat büntet, akik nem szolgáltak rá.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban több mint háromszáz névből álló listát hozott nyilvánosságra azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, azt azonban nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel “ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből”.

Lázár János a bizottsági ülést követően közölte: még nem kapták meg Jóri András határozatát, neki azonban “az tetszene a legjobban”, ha az ombudsman érvényesítené az álláspontját. “Tessék odajönni és leszedni a listát” – mondta, hozzátéve, hogy mivel a törvény erre nem ad lehetőséget, meg kell várni a bíróság állásfoglalását, a határozattal szemben ugyanis jogorvoslattal élhet az önkormányzat.

“Ebben az ügyben el fogunk menni a falig. Azt remélem, sok szó esik még arról, hogy kik azok, akik visszaélnek a társadalom felelősségvállalásával és segítségével” – jelentette ki Lázár János. A polgármester hozzáfűzte, a következő hónapokban azért fog küzdeni, hogy a több mint háromszáz nevet tartalmazó lista az önkormányzat honlapján maradhasson.

A politikus előzőleg, a bizottság ülésén kijelentette: igazságosnak tartja az adatok közzétételét, noha a település jegyzője figyelmeztette, hogy a listázás adatvédelmi aggályokat vet fel. Lázár János elmondta: megoldási kísérletük “talán nem feltétlenül törvényes”, de felhívja a figyelmet a szociális támogatási rendszerben tapasztalható visszaélésekre.