A hamisított egyfontos pénzérmék sosem látott száma miatt könnyen lehet, hogy a Királyi Pénzverde bevonja és újratervezi az 1983-ban, a korábbi bankjegyeket felváltó brit fizetőeszközt – írja a thisismoney.co.uk gazdasági portál.

A címletek visszahívása először egy képviselői kérdésre adott válaszban merült fel: Justine Greening, a Pénzügyminisztérium államtitkára vetette fel ennek lehetőségét Andrew Rosindell parlamenti képviselő kérdésére felelve. Az államtitkár szerint a hamisítványok emelkedő száma komoly aggályokat vet fel.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint 41 millió hamis egyfontos van forgalomban a szigetországban. Ez azt jelenti, hogy minden harminchatodik érme utánzat. A trendek romlásról tanúskodnak. 2008-ban még csak minden ötvenedik, tavaly pedig minden negyvenedik érme volt hamisítók terméke.

A hamisítványok aránya könnyen elérheti azt a kritikus szintet, amikor a vásárlók és a boltosok bizalma meginog a legnépszerűbb pénzérmében. A legnagyobb veszélynek a kisboltok üzemeltetői vannak kitéve: a bankok és hatóságok nem térítik meg kárukat, ha hamisítványokat próbálnak beváltani.

Szakértők szerint a hamisító csoportok különleges gépek segítségével valóságos tömegtermelésre rendezkedtek be. Az utóbbi időben megjelent utánzatok mintegy fele már a parkolóórák és üdítőital automaták ellenőrzésén sem akad fenn. Nem véletlen tehát, hogy az államtitkár lehetségesnek tartja a címlet visszahívását és újratervezését.