A Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciója számos módosító indítványt és törvényjavaslatot nyújtott be az elmúlt hetekben, a nyári szünet után pedig további indítványdömpingre készül, egyebek mellett korlátoznák a megyei bírósági elnökök újraválaszthatóságát – értesült a Népszabadság.

A lap hétfői számában azt írta: a készülő javaslatok az LMP antikorrupciós tizenkét pontja, illetve a választási programjában megfogalmazott célok mentén formálódnak. A Népszabadság információja szerint várható, hogy a párt új jogalkotási törvény megszavazását kezdeményezi és továbblépne az újraválaszthatóság kérdésében is. Az ÁSZ-elnök, a legfelsőbb bíró és a legfőbb ügyész után az LMP korlátozná a megyei bíróságok elnökének, illetve a kamarák vezetőinek újraválaszthatóságát is.

Szintén ősszel várható, hogy az LMP benyújtja az új, jogállami titoktörvényt, amelyben a titkosítást sokkal szűkebb keretek közé javasolják szorítani, és ugyanebben a témakörben megszüntetnék a tényfeltáró újságírók büntetőjogi felelősségét is. Megnyitnák az előző rendszer állambiztonsági aktáit, mindenki számára kutathatóvá téve azokat – közölte a lap.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán →