Távozik a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) legtöbb munkatársa, közülük többen a közigazgatás más területén helyezkednek el, míg vannak olyanok, akiket az elnökváltás időpontjában felmentenek. Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője közölte: a változtatásokra azért van szükség, mert az elnöki hivatal más struktúrában fog tevékenykedni.

Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője megerősítette az InfoRádió azon értesülését, miszerint a pénteken hivatalba lépő Schmitt Pál köztársasági elnök a több mint ötven fős hivatal hat munkatársát tartaná meg. Hozzátette: a hivatal több munkatársa a közigazgatás más területén helyezkedik el.

Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője azt mondta: a változtatásokra azért van szükség, mert az elnöki hivatal egy más struktúrában fog tevékenykedni.

Kiemelte: az újonnan megválasztott köztársasági elnök nagyra becsüli azt a munkát, amit az elmúlt öt évben Sólyom László és munkatársai végeztek az ország és a nemzet érdekében. Mint mondta, a ciklusváltás követően azok a közvetlen munkatársak, akik Schmitt Pál munkáját fogják segíteni augusztus hatodikától a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársai lesznek. Ezek az emberek érhető okokból új emberek, és azok a munkatársak, akik eddig Sólyom László munkáját segítették a későbbiekben ugyanebből az okból kifolyólag nem tudnak munkát vállalni a hivatalban – jelentette ki.

A ház üzemeltetése terén dolgozók továbbra is az elnöki hivatal alkalmazottjai lesznek – tette hozzá.

Elmondta, hogy Tari Sándor hivatalvezetőn keresztül Vajna Márton, a KEH jövendő külügyi hivatalvezetője és ő maga intézte a hivatal átadás-átvételét.

Augusztus ötödikén délután találkozik Sólyom László és Schmitt Pál egymással a Sándor-palotában. Ezzel a találkozóval zárul az elnöki hivatal átadás-átvétele, mely azóta zajlik, hogy az Országgyűlés június 29-én megválasztotta az új államfőt.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.

Schmitt Pál augusztus hatodikán lép hivatalába ünnepélyes keretek között; az egyórásra tervezett ünnepségen az új államfő is beszédet mond majd – tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn.

A Sándor-palota melletti Szent György téren lesz Schmitt Pál hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepség, melyre a KEH tájékoztatása szerint 200 főt hívtak meg.

Kiss Norbert, a megválasztott államfő kommunikációs hivatalvezetője még július közepén azt mondta: az augusztus 6-i ceremóniára meghívást kapnak a kormány és a diplomáciai testület tagjai, családtagok, közéleti személyiségek.