Az eddiginél nagyobb támogatást kapnak a hazai vállalkozások, hogy a túlélés helyett most már a fejlődés, a fejlesztés kerüljön előtérbe – jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő annak kapcsán, hogy elindul a Széchenyi Kártya Program első kiterjesztett szolgáltatása.

Ez az első munkanap, amikor elindul a Széchenyi Kártya Program első kiterjesztett szolgáltatása, a forgóeszköz-hitelezés. A hitel értéke legfeljebb 25 millió forint lehet, a futamidő maximálisan három év. Ez abban segítheti a vállalkozásokat, hogy megtartsák piacaikat, sőt még bővíthessék is azokat. Szeptember elsejétől elindul a következő szolgáltatás, mely beruházási hitelt biztosít, és 2011. január elsejétől indul az a program, amely az önerőt hivatott támogatni – sorolta Nagy Anna a kártya lebonyolításában közreműködő KA-VOSZ ügyfélszolgálatán tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.

Ha a vállalkozások bajba kerülnek, akkor bajba kerülnek az általuk biztosított munkahelyek. Nagyon sok vállalkozás a napi túlélésért küzd, a további munkahelyek teremtéséig sokan már el sem jutnak – húzta alá a kormányszóvivő. A hazai vállalkozásoknak nincs elegendő mozgatható készpénzük, nincs elegendő forrásuk az új beruházásokhoz, és hiába vannak jó uniós pályázatok, hiányzik az önerő – sorolta Nagy Anna. A Széchenyi Kártya Program kiterjesztése éppen ezt a három legfontosabb problémát igyekszik orvosolni – tette hozzá.

Nagy Anna bejelentette azt is, hogy az eddigi egy százalék helyett két százalék lesz a kamattámogatás. A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy az elmúlt 8 év alatt 179 ezer Széchenyi Kártyát igényeltek a vállalkozások, és a kibocsátott kártyákkal 786 milliárd forint hitelt helyeztek ki, és jelentős szerepet játszott az új munkahelyek teremtésében.

A Széchenyi Kártya forgóeszköz-hitele kapcsán a kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az az ország több mint 250 helyén igényelhető, nem kell hozzá tárgyi fedezet, olcsóbb a többi hitelnél, helyben beszerezhetőek az igazolások, gyors, mivel a benyújtástól számítva maximum két alatt kézbe vehető a kártya, a futamideje minimum 12, maximum 36 hónap, és összege legalább egymillió, maximum 25 millió forint lehet. A hitel kizárólag forintban adható.

A Széchenyi Kártya eddig is sikeres volt, de a kibővített hármas szolgáltatással még sikeresebb lesz – jegyezte meg a kormányszóvivő.

Parragh László leszögezte: az elmúlt 10 évben a Széchenyi Kártya egyértelműen bizonyított: működése olcsó, életszerű, és sok vállalkozáshoz jut el. Nagyon örülünk annak, hogy a kormány, illetve még ellenzéki pártként a Fidesz megértette azt az üzenetet, amit megfogalmaztunk, és a programot együttesen tudtuk kidolgozni – jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László reményét fejezte ki, hogy egy év múlva elmondható, hogy sikerült megduplázni a forráskihelyezést.

Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége nagyra értékeli a Széchenyi Kártya Program kibővítését – jelentette ki a tájékoztatón Perlusz László. A mikrovállalkozásból középvállalkozássá bővüléshez szükség van ezekre az egymásra épülő hiteltermékekre – húzta alá az ügyvezető igazgató.

Krisán László szerint a Széchenyi Kártya Program már elért abba a stádiumba, hogy már nem csak az a cél, hogy növeljék a bevonható vállalkozók számát, hanem az ő általuk felmerült szükségleteknek megfelelő termékeket is kialakítsanak. A kártya kibocsátását végző, KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója kifejtette: az összes elem működése esetén akár 125 millió forint hitelhez is juthat egy vállalkozás a programban.