Az új, nyolc tárcából álló kormányzati struktúrában pontosan ugyanannyian dolgozhatnak, mint a korábbiban. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat rögzíti, hogy a Miniszterelnökségen és a nyolc minisztériumban a dolgozók összlétszámának felső határa 5764.

A szerdán hatályba lépett kormányhatározattal hatályát veszítette a létszámokat tartalmazó 2008-as határozat, amelyben a Miniszterelnöki Hivatal és a 12 tárca engedélyezett összlétszáma szintén 5764 volt.

A kormányhatározat megjegyzi, hogy ez a szám nem tartalmazza a “Romák foglalkoztatása a közigazgatásban” című program keretében a Miniszterelnökségen és a minisztériumokban foglalkoztatottak 40 főben engedélyezett létszámkeretét.

Az új szabályozás szerint a tárcák közül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban dolgozhatnak a legtöbben, 1086-an.

Az úgynevezett “csúcstárcák” közül például a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban maximum 906, a Nemzetgazdasági Minisztériumban pedig 886 embert lehet foglalkoztatni.

Az igazgatási és az igazgatás jellegű tevékenységet ellátó központi költségvetési szerveknél az engedélyezett összlétszám a 2008-as 61.225-ről 59.957-re csökkent.

Az augusztus 4-én hatályba lépett határozat szerint a foglalkoztatottak összlétszáma felső határának megváltoztatására irányuló előterjesztést kizárólag a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter nyújthat be a kormányhoz azzal, hogy létszámnövekedésre irányuló javaslat – annak finanszírozási forrásától függetlenül – kizárólag új feladatok ellátásával vagy feladatok átadás-átvételével összefüggésben nyújtható be.

Kapcsolódó cikk:

Új minisztériumok, új közigazgatási struktúra →