Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala bejelentette, hogy szeptember 8-tól 14 dolláros díjat vezetnek be az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül benyújtott kérelmekre – tájékoztatott a budapesti amerikai nagykövetség hétfőn.

A közlemény szerint a pénteki döntéssel a díjat a rendszer üzemeltetési költségei alapján állapították meg, a 2009-es Utazást Népszerűsítő Törvény (Travel Promotion Act) rendelkezése alapján. A díjfizetési döntés 35 országot érint, köztük az Európai Unió tagállamait is.

Ez a díj minden olyan utasra vonatkozik, aki a vízummentességi program keretében utazik az Egyesült Államokba. Azoknak az utasoknak, akiknek már van érvényes amerikai vízumuk, vagy már megkapták az ESTA jóváhagyást, nem kell fizetniük, de amennyiben új ESTA engedélyért folyamodnak, már rájuk is érvényes a díjfizetési kötelezettség – áll a közleményben -, amely szerint az ESTA-engedélyek két évig érvényesek.

A követség felhívja az utazók figyelmét, hogy az Egyesült Államokba a vízummentességi program keretében történő beutazáshoz feltétlenül szükséges az ESTA kérelem kitöltése. Azt tanácsolják, hogy a kérelmet legalább 72 órával a tervezett utazás előtt adják be az országba látogatni szándékozók. Az ESTA kérelem elektronikus űrlapja a követség honlapján található amely az egyetlen hivatalos internetes oldal a kérelem benyújtásához.

A tájékoztatás szerint a 14 dolláros díj bankkártyával történő fizetési módját szeptember 8-ig építik be a jelentkezési folyamatba. Semmilyen harmadik félnek, amely az ESTA kitöltéséhez ajánl szolgáltatást, nincs hivatalos kapcsolata a nagykövetséggel, és nem tudják befolyásolni az ESTA kérelem kedvező elbírálását, illetve a kérelem feldolgozásának idejét – figyelmeztet a követség.

A közleményben azt tanácsolják az utazóknak, hogy legyenek óvatosak, és alaposan tanulmányozzák át az ajánlott szolgáltatást, mielőtt bármilyen harmadik fél szolgáltatását igénybe veszik.

A nagykövetség honlapján található információk szerint eddig a vízummentességi programban résztvevőknek nem kellett fizetniük azért, hogy az ESTA honlapon keresztül információkat szerezzenek, jelentkezést adjanak be vagy utazási engedélyt kapjanak. A vízumok kezeléséért viszont már korábban is felszámítottak díjakat.