Két új, tárcaközi bizottság alakul: az egyik a társadalmi felzárkózási és cigányügyi, a másik pedig a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság – közölte Nagy Anna a kormány szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. A kormányszóvivő hozzátette, emellett “kiszélesítik” az európai koordinációs tárcaközi bizottságot.

A társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság olyan állandó testület lesz, amely a magyar cigányság felzárkózását kívánja ösztönözni, ennek érdekében összehangolja a kormányzati intézkedéseket. Feladatai közé tartozik a hosszú távú nemzeti stratégia megalkotása, ez alapján pedig egy rövidtávú akcióterv kidolgozása, amely kifejezetten a cigányság és a mélyszegénységben élők életkörülményeinek, társadalmi helyzetének és integrációjának javítását célozza meg – ismertette a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta, olyan intézkedéssorozatról van szó, ahol mindkét fél részéről erőfeszítésekre van szükség.

A bizottság az elnök mellett tíz taggal fog működni és kilenc olyan államtitkárral, akik érintettek a feladatban. Tagja lesz a testületnek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke.

A nemzetpolitikai tárcaközi bizottság célja, hogy a határon túl élő, illetve a világban szétszóródott magyarságot érintő kormányzati döntéseket összehangolja – mondta a kormányszóvivő. Feladatai között szerepel egy olyan egységes információs rendszer létrehozása, amely a kölcsönös tájékoztatáson alapul, valamint nemzetpolitikai feladatok végrehajtása, koordinálása.

A testületnek javaslatokat kell majd készítenie a kormány részére arról, hogy milyen nemzetpolitikai támogatásokat lehet tervezni, hogyan lehet ezeket felhasználni és felhasználásukat ellenőrizni.

A bizottság elnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, alelnöke Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, titkára pedig Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A testület öt minisztérium tagjait foglalja magában: a Belügyminisztériumot, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Nemzetgazdasági Minisztériumot, valamint a Vidékfejlesztési Minisztériumot parlamenti államtitkári szinten. Továbbá 16 olyan államtitkár is tagja lesz, aki feladatánál fogva nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkozik. E bizottságban is helyet foglal a KSH elnöke.
A nemzetpolitikai tárcaközi bizottság július 13-án már megtartotta előkészítő ülését.

Nagy Anna közölte azt is, hogy “kiszélesítik” az európai koordinációs tárcaközi bizottságot. Erre – mint mondta – az eddigi működési tapasztalatok és a kormányzati szerkezeti változások miatt van szükség. A testület feladata, hogy bizonyos európai uniós kérdésekben kialakítsa a magyar álláspontot.