ár akad dolga a rendőrségnek a 18. Sziget fesztiválon, de inkább csak kisebb súlyú bűncselekményekkel kapcsolatban kell intézkedniük – mondta Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány csütörtökön, amikor meglátogatta a rendezvényt. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalatai is pozitívak: eddig csak tizenegy esetben merült fel valamilyen kifogás – mondta Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

BRFK: Csak kisebb súlyú bűncselekmények vannak a fesztiválon

Hosszú előkészítési folyamata volt a fesztivál rendőri biztosításának, amiben komoly erők vesznek részt – mondta.

Újdonságként említette azokat a rendőrségi áteresztő pontokat, amelyeket idén felállítottak a fesztiválon kívül. Ezeknek a pontoknak például a gépkocsi lopások visszaszorításában van nagy szerepük – fűzte hozzá.

Tóth Tamás utalva a csütörtök délelőtti, a fővárosban, a fesztivál közelében történt autós üldözésre, azt hangsúlyozta, hogy “új világ érkezett; nem tudjuk tolerálni, ha valaki egy jogszerű rendőri intézkedésnek nem veti alá magát”.

A rendőrségi intézkedésekben is meg kellene jelennie a zéró tolerancia elvnek – fűzte hozzá.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint szerdán négy embert fogtak el lopás, valamint garázdaság miatt a Szigeten. Mintegy hatvanan pedig arról tettek bejelentést, hogy elvesztették az okmányaikat, valamint huszonhét, zömében külföldi állampolgár, tett feljelentést valamilyen, a sérelmükre elkövetett, bűncselekmény miatt – áll a honlapon.

A csütörtöki autósüldözésről korábban Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta: saját elmondása szerint ivott, ezért nem állt meg a rendőrök jelzésére az a 35 éves autós, akit több kerületen át üldöztek a rendőrök, mire fel tudták tartóztatni. Az üldözés során két rendőrautó és két parkoló civil járműn is megrongálódott, de senki nem sérült meg. A száguldozó járművet végül Zuglóban, a Mogyoródi úton sikerült feltartóztatni.

A sofőrt és a kocsiban ülő három nőt előállították. A rendőrség vizsgálja a sofőr és a kocsi okmányait is, így azt is, hogy valóban övé volt-e a jármű.

A fogyasztóvédelmi hatóság elégedett

Az idei Sziget fesztiválon – ahol szerdán 61 ezren voltak – amellett hogy a hatóság információs sátorral is jelen van, a fogyasztóvédők ellenőrzéseket is végeznek a vendéglátóipari egységeknél, illetve a mutatványos berendezések üzemeltetőinél. A tapasztalatok pozitívak, eddig 79 vendéglátóipari egységet ellenőriztek, és csupán 11 esetben merült fel valamilyen kifogás. Azonban a felügyelők felhívására a hiányosságokat azonnal pótolták a kereskedők.

A vendéglátó egységeknél a nyugtaadást, és az árfeltüntetést ellenőrzik. Az utóbbival akadtak néhol gondok, de felhívásra pótolták a hiányosságokat. Néhol pedig nem tüntették fel a kereskedő nevét, elérhetőségét. Nyugtát eddig mindenhol adtak.

A mutatványos berendezéseknél mindössze egy kirívó eset volt, az egyik üzemeltető három mutatványos berendezéssel kapcsolatban az üzemeltetési napló nem volt megfelelő, előre kitöltötték az adatokat. Ebben az esetben indokolt a fogyasztóvédelmi eljárás megindítása – mondta a szóvivő.

Idén preventív jelleggel van jelen a hatóság, ezért nem bírságolnak, mindössze figyelmeztetnek. Összesen 22 munkatárs dolgozik a fesztiválon, ők rendszeresen ellenőriznek – mondta.

A hatóság információs sátrat is üzemeltet, ide eddig senki sem érkezett panasszal. Itt tesztet is kitölthetnek a látogatók, amiből a fogyasztóvédők fel tudják mérni, hogy mivel nincsenek tisztában a fogyasztók. A szóvivő szerint a szavatossággal és a jótállással még mindig vannak problémák.