Több OVB-tag szerint elképzelhető, hogy módosítani kell a választási eljárási törvényt egy a kisebbségi szavazást érintő apró hiba miatt. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén foglalkozott a kérdéssel egy állásfoglalás-kérés apropóján.

Az OVB előtt lévő beadvány írója ugyanis arra hívta fel a figyelmet: a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló (2010. évi LXII.) törvény úgy módosította a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló (2005. évi CXIV.) törvényt, hogy a jövőben “a kisebbségi választópolgár legfeljebb 4 jelöltre szavazhat”.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) 8. számú (a kisebbségi szavazólap mintáját tartalmazó) mellékletében szereplő szavazólapmintán azonban az a felhívás szerepel, hogy “érvényesen szavazni legfeljebb 5 jelöltre lehet!”.

A beadványozó magánszemély álláspontja szerint a két jogszabály egymással ütközik, és ez gondot okozhat a szavazólapok adattartamának jóváhagyásakor. (A kisebbségi szavazólapok adattartamáról a helyi választási bizottságok döntenek.) Ezért azt kérte, az OVB adjon ki állásfoglalást az észlelt problémával kapcsolatban.

Az OVB keddi ülésén a tagok úgy döntöttek, hogy csütörtöki ülésükön térnek vissza a kérdésre, akkor várhatóan állásfoglalást adnak ki az ügyben, amíg a jogalkotó nem rendezi az anyagi és eljárásjogi szabályok ellentmondását.

Az LMP delegáltja, Szabó Miklós az ülés után azt mondta, mindenképen szükséges a Ve. módosítása. Egy másik OVB-tag pedig úgy fogalmazott: “elkerülhette” a jogalkotók figyelmét az, hogy nemcsak a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvényt, hanem a Ve. mellékletét is módosítani kellett volna.