A vártnál tovább tartott az erzsébetvárosi ingatlanpanama mintegy 15 ezer oldalnyi nyomozati iratának rendezése, így augusztus közepe helyett csak a hónap végén kezdődik az iratismertetés – tudta meg a Népszava.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője, Keresztes Imre főügyész a napilapnak elmondta: a 27 gyanúsítottal a jövő héten kezdik megismertetni a nyomozás során keletkezett iratokat, majd ezután készítik elő a vádiratot. Az egyik gyanúsítottat akár távollétében is elítélhetik: Czibula Csaba, a Fidesz volt kerületi alelnöke szökésben van, Mexikóban rejtőzik és a kiadatására tett intézkedések eddig nem jártak eredménnyel.

Az erzsébetvárosi ingatlanértékesítések miatt indult, többfelé ágazó nyomozás érdemi része júliusban ért véget. A dokumentumok ismertetése a gyanúsítottakkal várhatóan egy hónapnál is tovább tarthat. Az ügyészség pedig éppen azért kérte az augusztus elején lejárt nyomozati határidő két hónapos meghosszabbítását, mert az iratismertetés ideje még a nyomozati szakaszba számít. A vádirat előkészítésére az ügyészségnek – ez esetben a nyomozó és a vádhatóság is a KNYF – 30 napja van, ami legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható. E határidők alapján a vádemelés legkorábban október végén, de inkább késő ősszel vagy az év végén várható – ismerteti a napilap csütörtöki száma.

Az ügy eseményei négy bűncselekménycsoportra bonthatók. Az első az “alapügy”, a kerületi tulajdonú ingatlanok értékesítése. E körben a csalás és vesztegetés a leggyakoribb gyanú, itt van a legtöbb gyanúsított. Köztük Hunvald György MSZP-s polgármester, a képviselő-testület két, egykor SZDSZ-es bizottsági elnöke, Gál György és Kardos Péter, valamint egy értékbecslő, továbbá helyi vállalkozók és cégek strómanjai.

A második csoportba önkormányzati bérlakások vélhetően szabálytalan kiutalásai tartoznak, itt többek ellen hivatali visszaélés a gyanú. A harmadik csoportban hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúja merült fel önkormányzati tanácsadói szerződések nyomán, míg az “egyéb” ügycsoportban lett gyanúsított például – mentelmi joga lejárta után – Szabó Zoltán volt MSZP-s politikus, amiért egy, az önkormányzat által fizetett mobilt használt.