Megérkezett az Európai Bíróságra Magyarországnak az a Szlovákia elleni beadványa, amely Sólyom László volt köztársasági elnök tavaly augusztusi révkomáromi (Komarno) látogatásának megakadályozásával foglalkozik.

Az Európai Unió – kizárólag az uniós jogot vagy az EU-intézmények tevékenységét érintő ügyekkel foglalkozó – saját bíróságának sajtóosztálya szerdán úgy tájékoztatott, hogy az ügyben már meg is kezdődött az úgynevezett írásbeli eljárás, amelynek során az érintettek vagy más hozzászólni kívánók megtehetik a témához kapcsolódó észrevételeiket. A kormány eredetileg az uniós jog betartásán őrködő Európai Bizottságot kérte a bírósági eljárás megindítására, de miután a brüsszeli testület nem értékelte EU-jogsértésnek az ügyet, a Külügyminisztérium maga fordult a bírósághoz.

Sólyom László 2009. augusztus 21-én egy helyi társadalmi szervezet meghívására kívánt a szlovákiai Révkomáromba utazni, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén. Szlovákia azonban biztonsági kockázatokra és egy uniós irányelvre hivatkozva megtagadta a köztársasági elnök belépését a területére.

A magyar kormány szerint a szóban forgó irányelv alapján nem lett volna megtagadható Sólyom beutazása, mert az irányelv ezt csak olyanok esetében teszi lehetővé, akik személyes magatartása valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent. A bíróság elé került beadvány is úgy értékeli, hogy az uniós jogszabály alapján jogszerűen nem tagadhatták volna meg a révkomáromi látogatást. Az európai integráció történetében egyébként rendkívül ritka, hogy egy tagállam közvetlenül perel be egy másik tagállamot az Európai Bíróság előtt. Eddig mindössze öt ilyen ügy volt.

Kapcsolódó cikk:

Megakadályozott Sólyom-látogatás – Szlovákia uniós jogot sértett – A Külügyminisztérium az Európai Bírósághoz fordult→

Megakadályozott Sólyom-látogatás – Magyarország az Európai Bírósághoz fordul Szlovákia ellenében→