A Nemzeti Média Kerekasztal (NMK) szerint el kell halasztani a Fidesz által benyújtott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvénytervezetet, annak kidolgozását, nyugati minták alapján, újra kell kezdeni.

A szervezet csütörtöki közleményében kifogásolja, hogy a törvény előkészítése zárt körben zajlik, az NMK hiányolja a tervezet elméleti megalapozását, és hibásnak tartja a szerinte sok tekintetben “szakmaiatlan, elnagyolt” tartalmat.

A T/363. szám alatt, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló egyéni képviselői törvényjavaslatot eredetileg még a nyári ülésszakban tárgyalta volna az Országgyűlés, ám annak parlamenti általános vitáját végül az őszi ülésszakra halasztották. Az öt elemből álló médiacsomagot Rogán Antal és Cser-Palkovics András fideszes országgyűlési képviselők nyújtották be.

A Nemzeti Média Kerekasztal öt pontban felsorolt kifogásai között szerepel, hogy az előkészítők “nem a globális világban helyezik el a magyar médiarendszert”, noha annak a nemzetközi vállalatok a meghatározó tulajdonosai, film- és műsorbeszállítói.

A tervezet fogalomrendszerében is szakmaiatlanságot lát a kerekasztal; a szervezet szerint az anyag nem garantálja a közmédiumok függetlenségét. Az NMK az előterjesztésben egy normatívan finanszírozott közmédia-rendszer biztosítékait szeretné viszontlátni, így a közmédiumok a “nemzeti párbeszéd intézményei” lehetnének. A közszolgálati médiumokat a hazai gyártású műsorok és alkotások kiszámítható szabályozáson alapuló hordozójává kell tenni – fűzték hozzá.

A kerekasztal további kifogása, hogy a jogszabály beterjesztői a médiafogyasztó közönségre csupán mint “a politikai üzenetek befogadóira” tekintenek. Szerintük a közönség szempontjai gyakorlatilag nem tükröződnek a médiaalkotmány-tervezetben.

Az NMK a dokumentumot eljuttatja az Országgyűlés valamennyi frakciójához, továbbá a jogszabály-módosításokat indítványozó képviselőkhöz. A szervezet csütörtökön – kiegészülve a közmédiumokban működő érdekképviseleti szervekkel – megbeszélést tart a témáról – közölték.

A 2009 elején alakult kerekasztal több szakmai és érdekképviseleti szervezet delegáltjaiból áll, ügyvivője többek között Domokos Lajos újságíró, Enyedi Nagy Mihály jogász, médiaszakember, valamint Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Az NMK küldetése a honlapján olvasható információk alapján az, hogy egy átfogó nemzeti műsor- és tartalomszolgáltató stratégia, valamint egy európai irányelveket követő, de nemzeti elvű médiaszabályozás létrejöttét segítse.